Fysik

Fysik

19. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet) - Niveau: A-niveau

Når et lignende tankskib sejler med fuld last, er rumfanget af den del af skibet, der er under havoverfladen, 54 · 103 m3. Skibets masse er 5,52 · 107 kg . 

Densiteten af havvand er 1022 kg/m3. 
 

a) Find opdriften på skibet.

På et bestemt tidspunkt er skibets hastighed 2,21 m/s og dets acceleration 9,0 · 10-4 m/s2. 

b) Find den effekt der går til alene at accelerere skibet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

a) Når skibet flyder, er der balance mellem opdriften på skibet og tyngdekraften på skibet.

b) Benyt P = F·v = m·a·v .


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2014 af hesch (Slettet)

#1:   Ad  P = F·v = m·a·v :

Det kan da ikke være rigtigt, for man må antage, at tankskibet skubber sig igang vha. skibsskruen, ikke vha. at  sætte igang ved at kaste ankeret fremad og trække det ind. Skibet skal derfor tilføre kølvandet energi ( sætte betydelige vandmasser op i bagudrettet hastighed ), og den effekt, der bruges til dette, kan da ikke være "gratis".

Af ligningen fremgår, at hvis skibet accelererer fra stilstand ( v = 0 ), så kræves der en effekt = 0. Men vi ved jo godt, at i den situation slipper et tankskib omkring  50000 HK løs for at komme igang.

Ligningen dur for en cykel, men ikke for et propeldrevet tankskib.


Svar #3
19. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

#2

#1:   Ad  P = F·v = m·a·v :

Det kan da ikke være rigtigt, for man må antage, at tankskibet skubber sig igang vha. skibsskruen, ikke vha. at  sætte igang ved at kaste ankeret fremad og trække det ind. Skibet skal derfor tilføre kølvandet energi ( sætte betydelige vandmasser op i bagudrettet hastighed ), og den effekt, der bruges til dette, kan da ikke være "gratis".

Af ligningen fremgår, at hvis skibet accelererer fra stilstand ( v = 0 ), så kræves der en effekt = 0. Men vi ved jo godt, at i den situation slipper et tankskib omkring  50000 HK løs for at komme igang.

Ligningen dur for en cykel, men ikke for et propeldrevet tankskib.

Hvordan laver jeg den så?


Svar #4
19. maj 2014 af Mathnerdsx (Slettet)

#1

a) Når skibet flyder, er der balance mellem opdriften på skibet og tyngdekraften på skibet.

Så F_tyngde = F_opdrift?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja,      |Fop| = m·g = Vunder·ρvand·g  .


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2014 af hesch (Slettet)

#3:   Det har vist noget med impuls at gøre. Det ved jeg ikke så meget om.

Man kan sige, at jeg blot sidder i opposition.


Skriv et svar til: Fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.