Matematik

Opstil normalligningerne for regressionsproblemet

21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder med denne opgave som jeg hverken kan finde ud af, eller finde hjælp til noget sted.

Opgaven har jeg vedhæftet som en billedfil.

På forhånd tak for hjælpen!

Vedhæftet fil: opgave3.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal finde minimum for funktionen

        Q(A1,A2) = ∑i (Yi - (A1xi + A2))2

dvs. man skal løse ligningssystemet

        ∂Q/∂A1 = 0

        ∂Q/∂A2 = 0

for at finde mulige stationære punkter for Q .


Svar #2
21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet)

Så jeg skal altså først bestemme en funktionsforskrift for Q(A1,A2) som er eksponentiel og så dernæst udregne de partielt afledte eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Funktionsforskriften for Q(A1,A2) er jo stillet op i #1. Beregn så de partielt afledede.


Svar #4
21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvorfor du sætter funktionen i anden potens :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Læs opgavens tekst:

Funktionen Q(A1,A2) er den funktion, der beskriver summen af afvigelsernes kvadrater.


Svar #6
21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet)

Nåå ja, selvfølgelig. Jeg kan dog stadig ikke helt genemskue hvordan det skal stilles op..


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man finder så

        ∂Q/∂A1 = ∑i 2xi·(Yi - (A1xi + A2)) = 0

og

        ∂Q/∂A2 = ∑i 2·(Yi - (A1xi + A2)) = 0

så ligningssystemet bliver derfor

        A1·∑i xi2 + A2·∑i xi = ∑i Yi·xi

        A1·∑i xi + A2·∑i 1   = ∑i Yi


Svar #8
21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet)

Okay tak :) Kan du fortælle mig hvorfor du har Yi med i funktionen?
Her markeret stedet her:             Q(A1,A2) = ∑i (Yi - (A1xi + A2))2


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Fordi man betragter afvigelserne. For et observationspunkt er A1xi + A2 modellens bud på funktionsværdien, og Yi er den observerede værdi. Forskellen mellem de to er jo afvigelsen. Man forsøger at gøre summen af afvigelsernes kvadrater mindst mulig.


Svar #10
21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet)

Okay og jeg skal finde løsningerne på A1 og A2 i Mathcad ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er et lineært ligningssystem i A1 og A2, der let kan løses i hånden, så Mathcad kan sikkert også løse det.


Svar #12
21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet)

Har lige fundet denne løsning til opgaven. Den gør mig dog lidt forvirret i forhold til hvad du har forklaret 

Vedhæftet fil:opgave3svar.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er samme ligningssystem, blot skrevet på en anden måde.


Svar #14
21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet)

Jeg forstår bare ikke hvordan du kommer herfra 

      ∂Q/∂A1 = ∑i 2xi·(Yi - (A1xi + A2)) = 0

        ∂Q/∂A2 = ∑i 2·(Yi - (A1xi + A2)) = 0

Og hertil:

        A1·∑i xi2 + A2·∑i xi = ∑i Yi·xi

        A1·∑i xi + A2·∑i 1   = ∑i Yi

Og hvordan kan man finde A1 i formlen når den også er afhægig af en den anden ukendte vairabel A2?


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

A1 og A2 er (ukendte) konstanter, der sættes uden for summationstegnene.

Man ender så med et ligningssystem med 2 ligninger i de to ubekendte A1 og A2 , der kan løses ved substitionsmetoden eller lige store koefficienters metode, eller med determinantmetoder.

Husk på, at de seks summer er summer af kendte størrelser og derfor blot er ligningssystemets kendte konstanter.


Svar #16
21. maj 2014 af Wallahhh (Slettet)

Okay mange tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Opstil normalligningerne for regressionsproblemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.