Fysik

Fysik hjælp!!

23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Hvordan kan jeg bestemme forkortelsen af fjederens i opgave 1a?
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2014 af hesch (Slettet)

F = k * Δx ,   F = m * g


Svar #2
23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Skal disse to sættes lig hinanden?

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2014 af hesch (Slettet)

Ja


Svar #4
23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Delta x = mg / k


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2014 af hesch (Slettet)

Ja


Svar #6
23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Super.

Hvordan kan jeg så finde accelerationen af de to klodser efter hånden er fjernet.


I episode a er der ingen ændringer. Klodsen bliver stadig påvirket af tyngdekraften og fjederkraften. Og i den nederste klods er der nu ikke længere normalkraft, idet hånden er fjernet.

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2014 af hesch (Slettet)

Det er rigtigt.  Brug  F = m * a  for hver af klodserne.  F er summen af kræfter, der påvirker hver af klodserne.


Svar #8
23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Vil det sige at accelerationen af den øverste klods er F_fjeder-F_g=ma og den nederste er F_fjeder+F_g=ma ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. maj 2014 af hesch (Slettet)

Føverst = (m * g) - (k * Δx).    aøverst = Føverst / m.

Fnederst = (m * g) + (k * Δx).  anederst = Fnederst / m.

Altså det er fjederkraftens retning, der er modsat fra øverste til nederste klods, og dermed fortegnet for fjederkraften.


Svar #10
23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

a_øverst = g-(delta x* k / m)

a_nederst= g+(delta x* k / m)

Er det rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. maj 2014 af hesch (Slettet)

Af  #1 fremgår, at m*g = Δx*k.  Så  Føverst = (m * g) - (k * Δx) = 0     =>   aøverst = 0.

Klodsen ligger jo stille i luften før og umiddelbart efter hånden flyttes. For hvorfra skulle den øverste vide, at hånden er fjernet. Kun den nederste klods kan mærke/vide det.

Prøv på samme måde at "gennemskue" hvad anederst bliver.


Svar #12
23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Du har ret.

Den nederste acceleration må derfor være 2g..

Brugbart svar (0)

Svar #13
23. maj 2014 af hesch (Slettet)

Ja.


Svar #14
23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Det giver også god mening, idet :

a_øverst = f_g - f_j = ma --> mg-k* (mg / k) = ma --> a=0

Og derfor påvirkes nederste klods med dobbelt tyngdekraft.

Brugbart svar (0)

Svar #15
23. maj 2014 af hesch (Slettet)

Lidt anderledes udtrykt:

Hånden har jo skullet bære den samlede masse  2m, hvilket kræver en kraft 2mg. Når hånden fjernes, forsvinder dette kraftbidrag, og accelerationen må blive a = 2mg / m.


Svar #16
23. maj 2014 af JogaBonito (Slettet)

Netop :) tak for hjælpen.

Skriv et svar til: Fysik hjælp!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.