Matematik

Bestem værdierne for dobbelt rod

24. maj 2014 af Lilleperson (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået til opgave at skulle bestemme parameterne for a,b,c således at en dobbelt rod opstår ved -2. 

funktionen er 

(a(362.6)+1)x2+(114.286+(362.5)b)x+(0.0002762+(362.5)c)

a,b,c må ikke være negativ.   jeg har prøvet at isollere den med via en solve, hvor jeg stiller parameteterne for diskriminanten = 0, samt at rødderne ved -2. men det virker ikke til at de tal jeg får passer. 

Er dette overhoved muligt at kunne få en dobbeltrod ved denne lokation..  Jeg ændre næsten på alle parameter for funktionen, så muligt må det jo være..

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der skal jo så gælde, at

        (a(362.6)+1)·(-2)2 +(114.286+(362.5)b)·(-2) +(0.0002762+(362.5)c) = 0 ,

og

        (114.286+(362.5)b)2 - 4·(a(362.6)+1)·(0.0002762+(362.5)c) = 0

Sagt på en anden måde skal polynomiet have formen

        f(x) = A·(x+2)2 = A·(x2 + 4x + 4) ,

så der skal gælde

        A = a(362.6)+1

       4A = 114.286+(362.5)b

        4A = 0.0002762+(362.5)c

Vælg en værdi for A (forskellig fra 0) og bestem så a, b og c.


Svar #2
24. maj 2014 af Lilleperson (Slettet)

Men er der overhoved ikke nogen analytisk metode hvorved værdierne kan bestemmes.  din tilgang til problemstillingen giver mening.  Men havde lidt håbet at jeg ikke skulle sidde og teste x antal værdier således at min kriterie opfyldes


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er jo givet en analytisk løsning, hvis du ellers læser de 3 sidste ligninger i #1.


Svar #4
24. maj 2014 af Lilleperson (Slettet)

Problemet ligger i at jeg  a,b,c ikke må være negativ, og da jeg ikke ved hvor dette kriterie er gyldigt, er det lidt at gætte med værdierne for A, men noget jeg ikke forstår er dette..

Udfra din ligning får jeg ikke en dobbeltrod.
A := 100
Solve[A == a (362.6) + 1 && 4*A == 114.286 + (362.5)*b &&
  4 A == 0.0002762 + (362.5) c, {a, b, c}]
 {{a -> 0.273028, b -> 0.788177, c -> 1.10345}}  \\ Solve => viser hvad a,b,c skal være for  at kritieret er opfyldt

Solve[(0.2730281301709873` (362.5) +1) s^2 + (114.286 + (362.5)*0.7881765517241379`) s +
   0.0002762 + (362.5) 1.1034475139310345` == 0, s]
 {{s -> -2.0336}, {s -> -1.96749}}  \\ ved at indsætte værdierne ses det at 2 poler opstår..

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal jo så vælge A, så at

         A - 1 > 0 og 4A - 114.286 > 0 og 4A - 0.0002762 > 0 , dvs

        A > 114.286/4 = 28.5715

Vælger man A = 100 fås

        a = 99/362.6 = 0.273028130171

        b = (4A - 114.286)/362.5 = 0.788176551724

        c = (4A - 0.0002762)/362.5 = 1.103447513931 .

Polynomiet har koefficienterne   

        a(362.6)+1 = A = 100 ,   

        114.286+(362.5)b = 4A = 400 , og 

        0.0002762+(362.5)c = 4A = 400 .

Vær opmærksom på, at du har konstanten 362.6 ved a, men 362.5 ved b og c.


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

(Opgaven blev herefter helt omformuleret og nydefineret i denne tråd

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1483368 )


Svar #7
24. maj 2014 af Lilleperson (Slettet)

ahh..ja den decimal gør hele forskellen...
Jeg takker for hjælpen. 
Jeg har senere fundet ud af at jeg har lavet en regnefejl, og det er i virkeligheden for et 3.ordens og ikke 2.ordens jeg ønsker en "triple rod", hvor parameterne kun op til 2. orden kun kan ændres. 

vil det stadig være muligt at benytte denne metode, taget i betragtning af det er A(s+2)3 og ikke i anden.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Se forklaringen i din nye opgavetråd.


Skriv et svar til: Bestem værdierne for dobbelt rod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.