Matematik

Differentiering af e^x)

25. maj 2014 af Fallap (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion er givet ved f = (4 - 2x)ex

Hvordan finder jeg f'(x)? Og hvordan løser jeg ligningen f'(x) = 0

På forhånd tak :)

Jeg har fundet f'(x) = -2ex men ved ikke om det er korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan betragte funktionen som et produkt af to funktioner, nemlig (4-2x) og ex. Så du har

f '(x) = (4-2x)' *ex + (4-2x)*(ex)'  <=>

f '(x) = -2ex + (4-2x)ex  <=>

f '(x) = (2-2x)ex


Svar #2
25. maj 2014 af Fallap (Slettet)

Mange tak for dit svar.

Kan du uddybe hvordan du er kommet frem til resultatet?

Hvorfor kan man dele det op i to funktioner?


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Når man skal differentiere et produkt af to funktioner, har man

(f(x)⋅g(x))′=f′(x)⋅g(x)+f(x)⋅g′(x)

Det vil sige, at man først differentierer den ene funktion, mens den anden venter, og så differentierer den anden funktion mens den første venter (min gamle matematiklærer kaldte denne regel for "tandlægereglen", da en tandlæge også behandler én patient ad gangen, mens de andre venter).

Du har her en funktion, der hedder (4-2x)*ex. Dette kan du betragte som et produkt af to funktioner: f(x) = (4-2x) og g(x) = ex og så bruge "tandlægereglen".


Skriv et svar til: Differentiering af e^x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.