Kemi

Redox-afstemning af fuldstændig forbrænding af heptan

26. maj 2014 af Christine04 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder og kokser med noget eksamensforberedelse i kemi. Jeg skal lave en redox-afstemning for heptan:

C7H16+11O2--> 7CO+8H2O

Jeg er klar over at der ingen ladninger er at afstemme, men betyder det så, at jeg helt skal lade være med at afstemme med H+ og OH-, og i så fald om jeg overhovedet kan afstemme med vand tilsidst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2014 af Heptan

Hvor belejligt!

Du har ret, ladningerne passer jo i forvejen på begge sider, så dem lader du bare være.

Reaktionen kan afstemmes uden brug af redoxafstemningsreglerne.

Husk dog på, at du nok mener CO2, sådan har du ihvertfald afstemt den.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2014 af mathon


                  -16/7                   0             +4 -2                -2
                      C7H16   +   11 O2   -->   7 CO2   +   8 H2O


Svar #3
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

Ok, tak for dit svar! - og ja, jeg mener selfølgelig CO2.

men selvom det ikke er nødvendigt med redox-afstemning, er der stadig tale om en reduktion af ilt og en oxidation af carbon?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2014 af Heptan

#3 Ja, det er der.

Det er dog umiddelbart svært at gennemskue, hvor meget carbon bliver oxideret, da carbon i heptan befinder sig i forskellige oxidationstrin.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. maj 2014 af mathon

      op      ned      antal
C   44/7                  7            
O              14/7      22


Svar #6
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

#5 jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener, med det skema du har lavet, hvor får du de tal fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2014 af mathon

opgange
   7\cdot \frac{44}{7}={\color{Red} 44}

nedgange
   22\cdot \frac{14}{7}=22\cdot 2={\color{Red} 44}

            Med 7 C og 22 O er der balance i antal oxidationstrin op og ned.


Svar #8
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

#5 jeg har regnet mig frem til at den samlede opgang og nedgang er 22, som er laveste fællesnævner, men det passer vel med det som du har regnet ud?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2014 af mathon

mindste fælles multipla for 44 og 14 er 308

opgange
   7\cdot \frac{44}{7}=\frac{{\color{Blue} 308}}{7}={\color{Red} 44}

nedgange
   22\cdot \frac{14}{7}=\frac{{\color{Blue} 308}}{7}=22\cdot 2={\color{Red} 44}


Svar #10
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

Så er jeg ikke sikker på at jeg forstår, hvad det er, du har regnet ud, og hvilket formål det har. hvor kommer 44 og 14 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. maj 2014 af mathon

   44/7 er antal opgange pr C-atom

   14/7 er antal nedgange pr O-atom


Svar #12
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

hvor kommer 7 tallet fra?


Svar #13
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

skal jeg forstå som at der er 22 O på den ene side og 14 på den anden? men jeg forstår ikke hvor 7 kommer fra? og er det her overhovedet C-niveau kemi?


Brugbart svar (0)

Svar #14
26. maj 2014 af mathon

du skal forstå det som
                                      7  C  og  22  O på begge sider.


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. maj 2014 af mathon

Der eksisterer ingen regel om, at oxidationstal skal være hele. At de ofte er det, er kun bekvemt.

Her er et gennemsnitsoxidationstal for C i C7H16   -16/7


Svar #16
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

Ok, det er nok der den er gal, jeg har bare taget udgangspunkt i at mit OT er -16. hmm, jeg tror jeg forstår det nu. 


Svar #17
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

Jeg har bare ganget forkert! + at jeg har gået ud fra at C's OT var -16, det gir mening nu, tak!


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. maj 2014 af Heptan

Hvert oxygenatom falder 2 i oxidationstrin. For at have en fællesnævner omskrives til 14/7 = 2


Svar #19
26. maj 2014 af Christine04 (Slettet)

Vil det være forkert at antage at C har OT -16 i heptan? 

Kan det regnes ud sådan her:

C ox: 20*2=40

O red: 2*20=40


Brugbart svar (0)

Svar #20
26. maj 2014 af Heptan

#19

Alle C'erne i heptan har samlet OT = -16


Skriv et svar til: Redox-afstemning af fuldstændig forbrænding af heptan

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.