Fysik

Fysik eksamen!! Mekanisk energi og andre energiformer

02. juni 2014 af TimHanse (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogen som kan hjælpe med at løse følgende opgave? 

En volleyballspiller sender en bold skråt ud i luften. I højden h1 = 1,85 m er boldens fart v1 = 10,0 m/s.

I banens øverste punkt befinder bolden sig i højden h2 = 4,40 m.
a) beregn boldens mekaniske energi.

b) beregn boldens fart i banen øverste punkt, samt i nedslagspunktet. 
 

Tusind tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2014 af Lurch (Slettet)

Hvad er dit eget bud? 

Mekanisk energi er summen af den kinetiske og potentielle energi. Hvad er disse i dette tilfælde?


Svar #2
02. juni 2014 af TimHanse (Slettet)

Men for at beregne de to energier skal jeg jo bruge en masse, og det er der ikke angivet? 


Svar #3
02. juni 2014 af TimHanse (Slettet)

#1

Hvad er dit eget bud? 

Mekanisk energi er summen af den kinetiske og potentielle energi. Hvad er disse i dette tilfælde?

Men for at beregne de to energier skal jeg jo bruge en masse, og det er der ikke angivet? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2014 af Lurch (Slettet)

Hvis du ikke har massen, så kan du ikke regne opg. a i absolutte tal.

E_{mek} = E_{kin} +E_{pot} = \frac{1}{2}mv^2 + mgh = m(\frac{v^2}{2}+gh)

Opgave b kan du stadig regne, da der er energibevarelse gælder at Emek er konstant.

\frac{1}{2}mv_1^2 +mgh_1 = \frac{1}{2}mv_2^2 +mgh_2\\ v_1^2 +2gh_1 = v_2^2 +2gh_2


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2014 af mathon

                                   v_1=\sqrt{2g\left ( h_2-h_1 \right )+v{_{2}}^{2}}

                                   v_2=\sqrt{2g\left ( h_1-h_2 \right )+v{_{1}}^{2}}

                                  


Svar #6
02. juni 2014 af TimHanse (Slettet)

#4

Hvis du ikke har massen, så kan du ikke regne opg. a i absolutte tal.

E_{mek} = E_{kin} +E_{pot} = \frac{1}{2}mv^2 + mgh = m(\frac{v^2}{2}+gh)

Opgave b kan du stadig regne, da der er energibevarelse gælder at Emek er konstant.

\frac{1}{2}mv_1^2 +mgh_1 = \frac{1}{2}mv_2^2 +mgh_2\\ v_1^2 +2gh_1 = v_2^2 +2gh_2

Det er til en fysik eksamen, så man ville bare skrive formlen op og derefter skrive talene ind som 10,0 m/s ² + 9,82 M/s²  * 4,40 m = 53,20 J ? og så forklare at man ikke kan komme frem til det præcise tal, når massen ikke er angivet? Skal lige være helt sikker :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2014 af Lurch (Slettet)

I princippet ja. Det undrer mig dog at de spørger efter energien og ikke opgiver massen. Det kan jeg ikke forstille mig sker til en eksamen. Oftest er alt eller intet opgivet i tal. Der er som regel ikke et tilfældigt miks.

Hvis ingen masse indgår fra opgaven, så kan resultatet ikke blive andet end

Emek = m*(10^2/2 + 9.8*4.4) = m*(93.2 m^2/s^2) 


Svar #8
02. juni 2014 af TimHanse (Slettet)

Ja, synes også det er meget mærkeligt.. 
Men er det egentlig ikke h1 der skal regnes med så resultatet bliver 68 J istedet? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2014 af mette48 (Slettet)

højden h1 = 1,85 m er boldens fart v1 = 10,0 m/s.

E = ½mv2+mgh

E1=½m*10,02+m*9,81*1,85

I banens øverste punkt befinder bolden sig i højden h2 = 4,40 m.

E2=½mx2+m*9,81*4,40

E1=E2 

½m*10,02+m*9,81*1,85=½mx2+m*9,81*4,40

 da m indgår i alle led i denne ligning kan x (hastigheden) beregnes af ligningen

E3=½mx2+m*9,81*0

E1=E3

½m*10,02+m*9,81*1,85=½mx2+m*9,81*0

også i denne ligning går m ud


Skriv et svar til: Fysik eksamen!! Mekanisk energi og andre energiformer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.