Matematik

eksponentiel voksende funktion

02. juni 2014 af Jatakfordet (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg har fået opgaven 

"Om en eksponentielt voksende funktion f oplyses, at f(4) = 3 og f(6) = 27. 
 
Bestem forskriften for f. "

Hvad ville jeres fremgangsmåde for dette spørgsmål være?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2014 af aaaaaz (Slettet)

Nu har du 2 ligninger med to ubekendte, hvor de ubekendte er konstanterne. Prøv dig frem.

Ellers kan du anvende regnereglen: a=(y2/y1)^(1/(x2-x1)), hvor funktionen er y=b*a^x. Prøv om du selv kan se, hvad x1, x2, y1 og y2 er. Husk at eks. funktion er y=b*a^x


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. juni 2014 af mathon

                                   \frac{y_2}{y_1}=a^{x_2-x_1}

                                   \frac{27}{3}=a^{6-4}

                                   3^2=a^2

                                   a=3

                                    b=\frac{y_1}{a^{x_1}}=\frac{3}{3^{4}}=3^{-3}

                      f(x)=3^{-3}\cdot 3^x

                      f(x)=3^{x-3}


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man ser af oplysningerne f(4) = 3 og f(6) = f(4+2) = 27 = 9·f(4) , at eksponentialfunktionens nidoblingskonstant er 2, dvs.

        f(x+2) = 9·f(x) .

Altså er forskriften

        f(x) = 3 · 9(x-4)/2 = 3 · 3x-4  = 3x-3 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. juni 2014 af Matematikhjælpdk (Slettet)

Anden fremgangsmåde

Eksponentiel funktion på formen f(x)=b*a^x

Indsæt f(4)=3 og f(6)=27

[1]  3 = b*a^4

[2]  27 = b *a^6

Sæt [2]/[1]

27/3 = b*a^6/b*a^4  ("b" går ud med hinanden)

9 = a^6/a^4

9 = a^2

Dermed er a=3

b bestemmes ved at indsætte i [1] eller [2]

3=b*3^4

3=b*81

b = 3/81 = 1/27

Dermed er f(x) = 1/27*3^x


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo netop udledningen i #2. Dog mangler du parenteser, når du benytter skrå brøksterg, i denne linie

27/3 = b*a^6/(b*a^4)  ("b" går ud med hinanden)


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. juni 2014 af Matematikhjælpdk (Slettet)

#4
Var ikke opmærksom på #2  :-) 


Skriv et svar til: eksponentiel voksende funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.