Matematik

Funktioner

07. juni 2014 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau
Jeg vil gerne prøve at forstå ligefrem proportionalitet- derfor har jeg vedhæftet en fil her;) som jeg håber jeg kan få lidt hjælp med. Det første spørgsmål : hvor lang tid vil det tage at køre turen fra Århus til Kolding, hvis man kører 20km/t( f.eks på cykel) ?? Hvordan skal jeg regne den ud??? Jeg har et forslag på hvordan, men vil gerne se om det er det jeg tænker. Tak ;))
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Her er der tale om omvendt proportionalitet.

Følg vejledningen i opgaven. Indsæt hastigheden x = 20 og beregn tiden y . Her er forskriften givet

        y=\frac{100}{x}


Svar #2
07. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Ok det tænkte jeg også at man skulle gøre, så svaret ér lig med 5- men tror jeg er meget i tvivl om hvad omvendt proportionalitet betyder?? Fordi ligefrem er at x og y vokser med konstant - men hvordan er omvendt:) tak igen ;))

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, det er det korrekte svar.

To størrelser x og y er omvendt proportionale, hvis deres produkt er konstant. Her gælder der jo

        x · y = 100 .

To størrelser x og y er ligefrem proportionale, hvis forholdet mellem dem er konstant, dvs hvis

        y / x = a .


Svar #4
07. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Ok ...sorry men hvad menes der med "deres produkt" det er jeg ikke helt med på? Hvis man nu skulle give et eksempel-hvordan vil man så skulle sige det.

Tak igen:))


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Med produktet af to tal c og d menes tallet  c · d . Et produkt er resultatet af en multiplikation.


Svar #6
07. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Ok men i det eksempel fra før angående turen fra Århus til kolding -hvor det tager 5 timer, vil det så betyde at x er 20 , og y var lig  med 5, hvis man ganger det med hinanden får man 100. 

100 er så produktet?? men hvad viser det :) jeg har også lige kigget på spørgsmål 2, men jeg kan ikke forstå sammenhængen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, i eksemplet med turen fra Århus til Kolding er produktet af hastigheden x og tiden y konstant lig med 100 , som er afstanden mellem de to byer.

Hvis hastigheden er 150 km/t , indsætter man x = 150 i udtrykket for y og beregner y.


Svar #8
07. juni 2014 af HFNU (Slettet)

ok - det kan jeg godt se nu:) så 100 er konstanten i det eksempel?

til det andet spørgsmål er problemet jo at , det vil give 0,666 osv og jeg ?er ikke helt sikker på hvad der menes med det. Er det minutter eller??? 

Mange tak- :) jeg har virkelig meget problemer med det her, jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg kan forklarer spørgsmålet om omvendt proportionalitet:))


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis du gør dig den ulejlighed at læse opgaven, vil du se, at det tydeligt er angivet, at x er hastigheden i km/t og y er tiden i timer, når man bruger udtrykket

        y = 100 / x .

Når tiden kommer ud som en brøkdel af en time, kan man jo så passende omregne tiden til minutter.


Svar #10
07. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Ok ja jeg har læst hvad x og y er.

Men det  er bare ikke nok til - at jeg ved hvordan jeg skal omregner 0,66;(.

Skal jeg gange 100 med 0,66???


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10. Du har sikkert lært, at der er 60 minutter i 1 time?

Svar #12
08. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Hvor hurtigt kører man, hvis turen tager 30min?

Er det rigtigt at det tager 3,3 min??....Jeg håber det er rigtigt forstået. Det vil sige jo hurtigere man kører jo mindre tid tager turen:).

Tak for alle svarerne indtil nu


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12. Hvis turen tager 30 min, tager den vel 30 min. Det kan det vel ikke være tvivl om.

Svar #14
08. juni 2014 af HFNU (Slettet)

aah tror jeg har forstået det forkert...de mener hvor hurtigt ( antal km man kører hvis det er man kører turen på 30 min???

Der skal man vel dividerer 100 med 30 ? ikke


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Forskriften er

        y = 100 / x

hvor x er hastigheden i km/t og y er tiden i antal timer.

I dit sidste spm kender man tiden y og skal så finde hastigheden x .


Svar #16
13. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Jeg er ikke sikker på jeg har forstået det her helt rigtigt ? er det 100: 30= 3,3 *100 =333,3 km/t?


Svar #17
13. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Jeg tror ikke jeg ved hvordan man gør endnu:(( desværre desværre).her har jeg y og jeg har k, vil jeg tror men ved ikke hvordan man kan isloerer x??

Altså kan man godt sige : K/y =x?


Brugbart svar (0)

Svar #18
13. juni 2014 af 123434 (Slettet)

16#

*

Hvor hurtig kører man, hvis turen tager 30 minutter

y=100/x

y=tid i minutter

x=hastighed i km/t

30=100/x

30*x=100/x*x

30x=100

30x/30=100/30

x=33,3 km/t


Svar #19
13. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Undskyld men får 100: 30 = 3,3 


Svar #20
13. juni 2014 af HFNU (Slettet)

Og mange tak fordi du vil hjælpe, jeg har stadig svært ved det her:) så det betyder meget , skal til eksamen meget snart, og derfor spørger jeg lige om en ting mere:

På linje 2 skriver du:

30*x =100: x*x? hvad betyder det :))


Forrige 1 2 Næste

Der er 27 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.