Matematik

beregning af nulpunkt hvis b er nul!

10. juni 2014 af henrysnut (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har fået et spørgsmål om hvordan man beregner nulpunkter når b eller c er lig med nul. 

Jeg ved at hvis c er nul, kan man stadig bruge samme metode for så kommer diskriminanten jo bare til at hedde b^2 

og "rigtige" kender jeg også godt, når både a, b og c har en værdi.

men hvad med når b er nul??

der står flere steder at hvis b er nul, behøver er det ikke nødvendigt at regne diskriminanten ud! hvorfor?? og hvordan gør man, altså regner nulpunkter når b er nul??

hjælp!! 

på forhånd tak

hilsen Henriette


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2014 af mathon

når b er nul
har du
                    ax^2+c=0

                    x^2=\frac{-c}{a}       som kun har reelle løsninger, hvis a og c har modsat fortegn,
             som så er

                     x=\pm \sqrt{\frac{-c}{a}}


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det formodes at dreje sig om 2.-gradsligningen

        ax2 + bx + c = 0 .

Hvis b = 0 og a ≠ 0 reduceres ligningen så til

        x2 + (c/a) = 0  .

Hvis c/a > 0 er der ingen reelle løsninger. Hvis (c/a) ≤ 0 har man så

        x2 - (-c/a) = 0 , dvs.

        x2 - (√(-c/a))2 = 0 , eller

        (x + √(-c/a)) · (x - √(-c/a)) = 0 ,

hvoraf man aflæser de to rødder

        x = ± √(-c/a)


Svar #3
10. juni 2014 af henrysnut (Slettet)

jeg er ikke helt med.. altså jeg har denne andegradsfunktion 2x-50

så siger du at lignen reduceres til x2+ (-50/2) = -25

så det vil sige at når det giver -25, så er der to reele løsninger... eller 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Du mener sikkert ligningen

        2x2 - 50 = 0 ,

der reduceres til

        x2 - 25 = 0 , eller

        x2 - 52 = 0 .

Ja, der er to reelle løsninger.


Svar #5
10. juni 2014 af henrysnut (Slettet)

super!! tak for hjælpen! 


Skriv et svar til: beregning af nulpunkt hvis b er nul!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.