Matematik

En funktion

10. juli 2014 af jihudsif (Slettet) - Niveau: B-niveau

http://www.uvm.dk/Uddannelser-og-dagtilbud/Gymnasiale-uddannelser/Proever-og-eksamen/Skriftlige-opgavesaet/~/media/UVM/Filer/Udd/Gym/PDF12/Proever%20og%20eksamen/120525%20gl%201stx121%20MAT%20B.ashx

Opgave 10. A 

Kan man ikke finde f(x)=0 vhj diskriminanten? 

f(x)= x4+8x2+18x2+16x+5

Man kan starte med at forkorte tallene? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

Svaret er "nej" til begge spørgsmål. Man skal løse ligningen

        x4 + 8x3 + 18x2 + 16x + 5 = 0 .

Der er tale om at finde rødder i et 4.-gradspolynomium. Man taler kun om diskriminant i forbindelse med 2.-gradsligninger. Polynomiets heltallige koefficienter har ingen fælles faktorer, så man kan ikke forkorte ligningen.

Derimod ser man, at summen af koefficienterne til leddene af lige grad er lig med summen af koefficienterne til leddene af ulige grad, hvorfor x = -1 er en rod i polynomiet. Man kan derfor ved polynomiers division reducere ligningen til en ligning af 3. grad.


Svar #2
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Skal jeg starte med at reducere ligningen til en ligning af 3. grad? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, ved at dividere 4.-gradspolynomiet f(x) med (x+1) .

Opgaven kan løses ved at faktorisere polynomiet  f(x) = x4 + 8x3 + 18x2 + 16x + 5 .


Svar #4
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Jeg får:

x = -5  og  x = -1


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Hvordan får du det?


Svar #6
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Maple. Jeg satte ligningen ind også trykkede jeg på solve.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er næsten lige så godt som at kigge i facitlisten. Du må jo så argumentere for, at det er korrekt.


Svar #8
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men det skal siges at det er tilladt at bruge hjælpemidler i denne opgave. Men jeg prøver selvfølgelige også med hånden. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, selvfølgelig.


Svar #10
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Hvad mener du med faktorisere?

Man kan vel regne opgaven ud vhj. af nulreglen? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, netop. For at kunne benytte nulreglen skal man først faktorisere polynomiet.


Svar #12
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

f(x)=x^4+8x^3+18x^2+16x+5

f'(x) = 4x+ 24x+ 36x + 16x

f''(x) = 12x2+ 48 + 36


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Nej, det er ikke korrekt.

#12 --> Det korrigererede er heller ikke korrekt, hverken for f '(x) eller for f ''(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

I forbindelse med bestemmelsen af monotoniforholdene for f(x) skal man løse ligningen f '(x) = 0 .


Svar #15
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men hvordan ville du løse den? hvorfor er den korrigererede forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Du har ikke differentieret korrekt. For f '(x) har du to led med x, og for f ''(x) har du to konstante led. Det er muligvis tastefejl, men det skrevne er ikke korrekt.

Ved løsningen af ligningen f(x) = 0 finder man faktoriseringen

        f(x) = (x+1)3·(x+5)

og dermed har man så

        f '(x) = 3·(x+1)2·(x+5) + (x+1)3 = (x+1)2·(3x+15 + x+1) = 4·(x+1)2·(x+4)

hvilket forenkler løsningen af ligningen f '(x) = 0 .


Svar #17
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Ja, jeg er med på at f(x)=x+1^3 · (x+5) = -1 og -5

Men hvordan er man kommet frem til det? 

- i 2'eren skal man så finde f'(x)= af denne ligning: 

f(x)= x4+8x2+18x2+16x+5?


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Det er forklaret i #1 og #3. Det er forkert at skrive, at det er lig med -1 og -5. Der mangler parentes omkring (x+1) .

Du sjusker generelt med potenserne i polynomierne. Der er ikke tale om en ligning, men om et polynomium

        f(x) = x4 + 8x3 + 18x2 + 16x + 5 ,

som man kan differentiere umiddelbart, eller ved at benytte faktoriseringen i #16.


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. juli 2014 af SuneChr

Set # 16 :
Rod med multiplicitet 3
Eget indlæg derfor slettet.


 


Svar #20
10. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Okay. Hvis der så stod

Find f(x) = 2 

Hvordan ville man så regne den ud? Hvordan vil det se ud?


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.