Matematik

Skæringspunkt mellem parabler

13. august 2014 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

f(x)=-x^2+6x+1 og g(x)=x^2-2x+7

b) Bestem koordinatsættet til hvert af skæringspunkterne mellem grafen for  f og grafen for  g

f(x)=g(x)

-x^2+6x+1=x^2-2x+7

0=2x^2-8x+8

D=-8^2-4*2*8=0

x=(8+-√0)/(2*2)=2

g(2)=2^2-2*2+7=7

p(2,7)

Skæringspunktet er (2,7)

Kan man gøre sådan?

Tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er forkert. 2.-gradsligningen, der skal løses, er

        0 = 2x2 - 8x + 6 = 2·(x2 -4x +3) = 2·(x-1)·(x-3)

Fremgangsmåden som sådan er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2014 af Stats

Ja, men du har lavet en fejl i din beregning...

-x2 + 6x + 1 = x2 - 2x + 7

0=2x2 - 8x + 8

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2014 af Stats

Andersen11, kan jeg hører dig om... Er det en speciel metode du anvender, når du regner fra:

2·(x2 -4x +3) til 2·(x-1)·(x-3)...

Eller er det bare fordi man har gjordt det så mange gange før, at man bare har det i hovedet?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Der er tale om at faktorisere det normerede 2.-gradspolynomium x2 -4x +3 . Generelt gælder der, at et normeret 2.-gradspolynomium p(x) med rødderne r1 og r2 kan skrives på formen

        p(x) = (x-r1)·(x-r2) = x2 -(r1+r2)·x + r1·r2 .

For at finde rødderne r1 og r2 i det normerede 2.-gradspolynomium x2 -4x +3 skal man altså finde to tal r1 og r2 , hvis sum er 4, og hvis produkt er 3 . Det er ikke så vanskeligt at se, at r1,r2 ∈ {1,3} er brugbare.

At polynomiet er normeret, betyder, at koefficienten til x2 er lig med 1.

Denne fremgangsmåde kan ofte (men selvfølgelig ikke altid) benyttes i de simplere opgaver, hvor polynomiet har små, heltallige koefficienter.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. august 2014 af Stats

Ahh, Tusind tak :)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #6
13. august 2014 af 123434 (Slettet)

X=3 V X=1
G(1)=6
P(1,6)
G(3)=10
P(3,10)
Det er svært. Hvad er jeres facit?

Svar #7
13. august 2014 af 123434 (Slettet)

Jeg får de to skæringspunkter til (1,6) og (3,10)

Brugbart svar (1)

Svar #8
13. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Ja, rødderne aflæses af faktoriseringen i #3. Lad være med at bruge store bogstaver, når funktionerne er benævnt med små bogstaver.

#7

Flot.


Svar #9
13. august 2014 af 123434 (Slettet)

Tak, I 2 herrer. Det var mig til stor hjælp.


Skriv et svar til: Skæringspunkt mellem parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.