Fysik

Hjælp til fysik aflevering?????????

17. august 2014 af tøllepigen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-)

Jeg har fået denne opgave i min aflevering og mangler kun de sidste to delopgaver´(d og e), som jeg ikke kan finde ud af. Er der en sød sjæl, der kan hjælpe mig og forklar hvordan de skal laves. Tak på forhånd. 

Guitaren

En guitarstreng, der er 64,5 cm lang, er stemt således, at den udsender en grundtone med frekvensen 246,9 Hz, når den anslås.

a) Hvad er bølgelængden på strengen af den svingning, der svarer til grundtonen?
b) Hvad er udbredelsesfarten af svingningerne på strengen?

Antag, at udbredelsesfarten i luft er 343 m/s.

c) Bestem frekvens og bølgelængde af svingningerne i luften.

Der gælder følgende sammenhæng mellem farten v af bølgen på en streng, den kraft F, som strengen er spændt op med, og ml, der er massen af strengen pr. længde:

                  v = √ F/m

En guitarspiller stemmer en e-streng, så den har frekvensen 329,6 Hz. Strengens længde er 60,0 cm, og massen pr. længde er 0,40 g/m.

d) Hvor stor er den kraft, som strengen er spændt med?

Man sammenligner lyden fra a-strengen på en ustemt guitar med lyden fra en stemmegaffel på 110 Hz. Når strengen og stemmegaflen begge slås an, hører man 10 stødtoner på 5 sekunder.

e) Hvad er frekvensen af den tone, der udsendes fra den ustemte streng?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2014 af mathon

d)
                  v=\frac{\sqrt{F}}{m_l}

                   F=\left ( v\cdot m_l \right )^{2}


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. august 2014 af mathon

rettelse af tastefejl

          d)

                            v=\sqrt{\frac{F}{m_l}}

                            F=v^2\cdot m_l

              


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2014 af mathon

10 stødtoner på 5 sekunder svarende til 2 stødtoner på 1 sekund
dvs
          frekvensforskellen
                                            \Delta f=\pm 2 Hz
og
          den ustemte strengs frekvens
                                                            f_{ustemt}=\left\{\begin{matrix} 108\; Hz\\ 112\; Hz \end{matrix}\right.

                                           
                   
                                              


Svar #4
17. august 2014 af tøllepigen (Slettet)

Til opgave d:

Jeg kender jo ikke v, vel?

tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. august 2014 af mathon

#4
        d)
                 frekvensen f = 329,6 Hz

                 λ = 2·L = 2·(0,600 m) = 1,20 m

                 v=\lambda \cdot f=\left (1,20\; m \right )\cdot \left (329,6\; s^{-1} \right )=395,52\; \frac{m}{s}

                 F=v^2\cdot m_l=\left ( 395,52 \; \frac{m}{s}\right )^2\cdot \left ( 0,00040\; \frac{kg}{m} \right )=62,57\; N

                
          


Svar #6
17. august 2014 af tøllepigen (Slettet)

Tusind tak :-)

Vil du også forklarer mig, hvordan du er kommet frem til opgave e ? Forstår det nemlig ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. november 2018 af magnuslopan

Hej, kan du sende mig opg a, b og c, har den samme aflevering?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. november 2018 af mathon

a) Hvad er bølgelængden på strengen af den svingning, der svarer til grundtonen?

         \small L=\tfrac{1}{2}\lambda _1

         \small \lambda _1=2L=2\cdot \left ( 64.5\; \textup{cm} \right )=129\; \textup{cm}=1.29\; \textup{m}


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. november 2018 af mathon

b) Hvad er udbredelsesfarten af svingningerne på strengen?

         \small \small v_{str\! eng}=\lambda _{str\! eng}\cdot f=\left ( 1.29\; m \right )\cdot \left ( 246.9\; s^{-1} \right )=318.50\; \tfrac{m}{s}


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. november 2018 af mathon

c) Bestem frekvens og bølgelængde af svingningerne i luften.

    \small f_{luft}=f_{str\! eng}=246.9\;\textup{ Hz}

    \small \lambda _{luft}=\frac{v_{luft}}{f_{luft}}=\frac{343\; \textup{m}\cdot \textup{s}^{-1}}{243.9\; \textup{s}^{-1}}=1.41\; \textup{m}


Skriv et svar til: Hjælp til fysik aflevering?????????

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.