Matematik

En dygtig matematiker derude?!?!

24. august 2014 af GymPigenLopez (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej derude! Jeg sidder med denne opgave, men jeg sidder simpelthen fast i opgave C. Kan slet ikke komme i tanke om, hvordan dette nu skal gøres. Håber der er en god sjæl derude, som gider at fortælle mig, hvordan man løser den sidte opgave?? 

På forhånd, mange tak! :D

En funktion f er givet ved

f (x)= x^2 - 50lnx , x>0.

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(3, f (3)) .

b) Bestem monotoniforholdene for f .

Det oplyses, at der netop er en værdi af x_0. således at linjen med ligningen  y = f ' (x_0 ) * x
er en tangent til grafen for f.

c) Bestem denne vardi af x_0.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2014 af mathon

   Beregn først
                           f '(x)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2014 af mathon

a)
        tangentligning
                                   y = f '(3)·(x-3) + f(3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2014 af mathon

b)
       monotoniintervalgrænser
       bestemmes af:
                                      f '(xo) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

a) Benyt tangentligningen

        y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0)

hvor her x0 = 3 .

b) Bestem monotoniforholdene for f(x) ved at bestemme fortegnsvariationen for den afledede funktion f '(x) .

c) Hvis tangentligningen skal have formen y = f '(x0)·x , må der gælde

        -f '(x0)·x0 + f(x0) = 0

Løs nu denne ligning i x0 .


Svar #5
24. august 2014 af GymPigenLopez (Slettet)

Skal jeg så sætte 3 ind på x0's plads i opgave C? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, man skal løse ligningen

        -f '(x0)·x0 + f(x0) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2014 af mathon

c)
        tangentligning i (xo,yo)

                                 y = f '(xo)·(x-xo) + f(xo) = f '(xo)·x + (f(xo) - f '(xo)·xo)
        dvs at for
                 den specifikke tangent
                                                        y = f '(xo)·x
                 gælder
                                                        f(xo) - f '(xo)·xo = 0

                                                        xo2 - 50·ln(xo) - (2xo - (50/xo))xo = 0       xo > 0

                                                        -xo2 - 50·ln(xo)  + 50 = 0        som du ikke kan løse "i hånden"

                                                        xo = 2,41824
                                 


Svar #8
24. august 2014 af GymPigenLopez (Slettet)

Beklager, men det giver stadig ikke mening for mig. Herunder især det med at skulle løse ligningen -f '(x0) * x0 + f(x0) = 0 


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ligningen er stillet op i detaljer og løst for dig i #7.


Svar #10
24. august 2014 af GymPigenLopez (Slettet)

Dette vil jeg kigge på og tusinde tak for jeres hjælp begge to! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. august 2014 af LeonhardEuler

Kan ligningen overhovedet løses i hånden udover med de numeriske metoder Newton-Raphson og Bisektion m.m.

  x2 + 50·ln(x)  - 50 = 0    ,   x>0


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Nej, det kan den ikke. Det er dog ganske enkelt at iterere løsningen i Excel med iterationen

        xi+1 = exp((50-xi2)/50) ,

der konvergerer, selv med meget forskellige startværdier, mod

        x0 ≈ 2,418244514


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. august 2014 af LeonhardEuler

Det regnede jeg heller ikke med, men ikke desto mindre tak for svaret. 


Skriv et svar til: En dygtig matematiker derude?!?!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.