Matematik

proportionalitet, lineær, eksponentiel eller potens forskrift ?

08. september 2014 af LivaAaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

hejsa alle sammen. Jeg har lige et spørgsmål om hvordan man kan se, om man skal bruge en proportionalitet, lineær, eksponentiel eller en potens forskrift? 

Jeg er nemlig lidt i tvivl om, hvornår jeg for eksempel skal bruge en eksponentiel eller en anden forskrift.

For eksempel: 

Til denne her opgave nedenfor, der skal jeg bruge en eksponentiel funktion, men hvordan kan jeg se, at jeg skal bruge en eksponentiel forskrift til denne opgave ? 

I 2010 var danskernes forbrug af vin 192 mio. liter.
I en prognose for årene efter 2010 regnes der med en stigning på 1,3 % pr. år i
danskernes forbrug af vin.
a) Opstil en model, der beskriver danskernes forbrug af vin i årene efter 2010 ifølge
prognosen.

Jeg håber i forstår mit spørgsmål :-)

venlig hilsen

Liva 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2014 af mathon

Noget med en fast procentisk årlig stigning
er en eksponentiel funktion:

                                     f(x)=y=b\cdot \left ( 1+r \right )^{x}=b\cdot a^{x}\; \; \; \; \; \; r=\frac{p}{100}         


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. september 2014 af mathon

Vinmodel
                                    f(x)=192\cdot \left ( 1+0,013 \right )^{x}=192\cdot 1,013^{x}\; \; \; \; \; \; r=\frac{1,3}{100}

   hvor f(x) er antal mio. liter vin x år efter 2010.
                    


Svar #3
08. september 2014 af LivaAaa (Slettet)

mange tak for dit svar :-)


Skriv et svar til: proportionalitet, lineær, eksponentiel eller potens forskrift ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.