Matematik

Matematik gåde for de kloge!

12. september 2014 af Michael23 - Niveau: B-niveau

For 3 timer siden var der tre gange så lang tid til at klokken blev 3 som der vil være om tre timer.

Nogen der kan forklare med ord og ligning?

Indtil videre:

(-3)*3-15


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2014 af mathon

klokken er nu x

                               tre timer siden         nu        tre timer frem
                                       (x-3)                 x             (x+3)                      0 < x ≤ 24

                                 15 - (x-3) = 3·(15 - (x+3))

                                 18 - x = 3(12 - x)

                                 18 - x = 36 - 3x

                                 2x = 18

                                 x = 9

  klokken er nu 09:00
                               

her regnes klokken 3 for kl 15, da x ellers bliver negativ                              


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2014 af PeterValberg

På nuværende tidspunkt er der x timer til kl. 3 (kl 15 ?)

3(x + 3) = x - 3

du ender med at x er negativ, men det kan du jo tolke som det antal timer,
der MANGLER før klokken er 3 (15?)

På den måde kan du derefter bestemme tidspunktet lige nu

---------

lidt anderledes end Mathon's metode, men jeg er enig med Mathon i, at klokken er 9 lige nu :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2014 af mathon

Sprogligt:
                    Når vi for tre timer siden beregnede antal timer til klokken 15:00   fik vi a

                    Når vi om tre timer beregner antal timer til klokken 15:00   vil vi få b

                    a er tre gange så stor som b

                            a            =        3·b

                          15 - (x-3) = 3·(15 - (x+3)) …osv


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Der er ikke noget til hinder for, at x i ligningen kan være negativ. Klokken kan altså også være 21:00 lige nu. Derved skal der ikke laves om på, at klokken bliver 3 (om natten).

Ligningen er derfor

        3 - (x-3) = 3·(3 - (x+3))

              6 - x = -3x

                   x = -3 ≡ 24 - 3 = 21 (mod 24) .


Skriv et svar til: Matematik gåde for de kloge!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.