Fysik

Antal kerner der henfalder efter et døgn

14. september 2014 af Esterificering (Slettet) - Niveau: B-niveau

En radioaktiv kilde har halveringstiden 3,6 døgn og begyndelsesaktiviteten 1,5 kBq.

b)

Neregn det antal kerner, der henfalder i løbet af det første døgn.

Hvilken fremgangsmåde skal jeg benytte mig af?

Jeg har disse data fra forrige opgave:

t1/2 = 3,6 døgn = 311 040s

1 døgn = 86 400s

A = 1,5kBq

Antal kerner til tiden lig nul = 6,7*10^8

Jeg går ud fra at jeg skal bruge følgende formel, men jeg kommer ikke frem til et fornuftitgt resultat.

A=-\frac{\bigtriangleup N}{\bigtriangleup t}


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2014 af peter lind

Den sidste er for grov når halveringstiden og den forløbne tid er så nær hinanden

Brug at ΔN = ∫A(t)dt


Svar #2
14. september 2014 af Esterificering (Slettet)

Tak for dit hurtige svar peter. Vi har endnu ikke benyttet os af intergralregning i denne sammenhæng, men det giver rimelig god mening at opskrive det sådan. 

Er det muligt eventuelt at bruge denne formel til at udregne hvad der er tilbage efter et døgn, eller er det kun ovenstående formel man kan bruge?

N(t)=N_{0}\cdot e^{-k\cdot t} ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2014 af peter lind

det kan du godt bruge


Svar #4
14. september 2014 af Esterificering (Slettet)

Det har jeg også forsøgt, men jeg ender op med det forkerte resultat. Jeg har indsat følgende værdier:

N_{(t)}=N_{0}\cdot e^{-k\cdot t} =6,7\cdot 10^{8}\cdot e^{- \frac{ln2 \cdot 86400s}{311040s}}

Men dette giver ikke noget tilfredsstillende.


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2014 af peter lind

Du skal beregn N(t)-N(0) Det angiver hvor mange der er forsvundet og dermed hvor mange der er henfaldet


Svar #6
14. september 2014 af Esterificering (Slettet)

Så N(t) er rigtigt nok fundet i ovenstående ligning? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. september 2014 af peter lind

Jeg har ikke regnet alt efter; men det ser godt nok ud


Skriv et svar til: Antal kerner der henfalder efter et døgn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.