Fysik

Konstant acceleration i to dimensional bevægelse

17. september 2014 af UK343 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Er lidt i tvivl angående det her fysik spørgsmål

Kanonkuglen er til start i hvile og da den forlader mundingen er dens hastighed v0= 100 m/s. Størrelsen af acceleration a af kuglen er konstant gennem kanonløbet. Hvad er værdien af a?

Jeg er i tvivl om jeg skal isolere a i Newtons 2. Lov og finde kræfterne da jeg kender massen eller om der en formel jeg kan bruge, men simpelthen har overset?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2014 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad kender du ellers i opgaven?


Svar #2
17. september 2014 af UK343 (Slettet)

Har lige lagt et billede op af tegningen. 

Jeg kender alle værdierne på tegningen + tmax og hmax

Vedhæftet fil:kanon.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du skal bruge længden af kanonløbet.

Man har en formel, der siger, at ændringen i et legemes kinetiske energi er lig med den resulterende krafts arbejde:

ΔEkin = Ares

Så vi har

½mv02 - 0 = l*m*a  <=>

a = v02/(2l)


Svar #4
17. september 2014 af UK343 (Slettet)

Så bliver accelerationen 1000 da v0 er 100 og l=5 kan det godt passe? Og er accelerationen virkelig så stor?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. september 2014 af mathon

med enheder
                          a=\frac{v{_{0}}^{2}}{2\cdot L}=\frac{\left (100\; \frac{m}{s} \right )^2}{2\cdot (5\; m)}=1000\; \frac{m}{s^2}


Svar #6
17. september 2014 af UK343 (Slettet)

Men kan det godt passe at accelerationen er så stor?
Forstår godt selve udregningerne

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

1000 m/s2 svarer til, at den bliver accelereret fra 0 til 100 m/s på 0,1 s. Passer det ikke meget godt, at kuglen er 0,1s om at komme igennem løbet?


Svar #8
17. september 2014 af UK343 (Slettet)

Jo det gør det faktisk. Tak for svarene 


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. september 2014 af SophieBennedsen (Slettet)

Jeg sidder selv med opgaven lige nu.

Er det forkert først at finde den tid det tager kuglen at komme fra hvile til den forlader mundingen?

Hvis nej, kan man så dele længden af kanonløbet med gennemsnitshastigheden?:

5m / (½*(100m/s - 0m/s) = 0,1s

og herefter dele ændringen i hastigheden med dette

(100m/s-0m/s)/0,1s = 1000m/s^2


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. september 2014 af SophieBennedsen (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #11
17. september 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jo, det ser vist meget rigtigt ud.


Skriv et svar til: Konstant acceleration i to dimensional bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.