Matematik

Solstråler i Pantheon matematik !! Hjælp

27. september 2014 af Whatisthiss - Niveau: 8. klasse
Hejsa! Nogle som har lavet Solstråler i Pantheon opg 4.1, 4.2 og 4.4??
De to første skal man tegne noget i målestoksforholdet 1:300 men er virkelig på dybt vand, har ingen anelse om hvordan jeg skulle tegne den. Altså har fundet beregningerne til dem, men ved ikke hvordan jeg skal tegne det! Hvis der er en hjælpsom person som gerne vil hjælpe med lidt på vej, og vedhæfte en fil hvor jeg fx kan se hvad I har gjort, og hvordan I har tegnet det, ville betyde så meget!
I får også lige et billede af opgaven!
På forhånd tak!
Vedhæftet fil: image.jpg

Brugbart svar (6)

Svar #1
27. september 2014 af Soeffi

4.1) Radius af kuplen er 21,65 meter. Det svarer til 21,65 meter/300 = 0,065 meter = 0,065 (100cm) = 6,5 cm. Dvs. du skal tegne en cirkel med radius 6,5 cm. Dertil skal du tegne tre linjestykker, som fremgår af billedet i opgaven. De to lodrette streger har samme længde som radius, den vandrette bundlinje har længden 2 gange radius.


Brugbart svar (3)

Svar #2
27. september 2014 af Soeffi

4.3) Oculus' diameter = 2 · 21,65m · sin12 = 9,0 m

4.4) Lyset kan skinne på gulvet hvis α, som er vist på tegningen, er mindre end 71º. α beregnes ud fra den retvinklede trekant. 

tan(α) = b/a = (R + R·cos(12))/(R + R·sin(12)) = (1 + cos(12))/(1 + sin(12)) = 1,81

dvs α = arctan(1,81) = 61º og dermed kan lyset godt nå ned til gulvet.

Vedhæftet fil:pantheon.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2016 af HejmeddigjegegersejoghedderLangemandSøren (Slettet)

#2

4.3) Oculus' diameter = 2 · 21,65m · sin12 = 9,0 m

4.4) Lyset kan skinne på gulvet hvis α, som er vist på tegningen, er mindre end 71º. α beregnes ud fra den retvinklede trekant. 

tan(α) = b/a = (R + R·cos(12))/(R + R·sin(12)) = (1 + cos(12))/(1 + sin(12)) = 1,81

dvs α = arctan(1,81) = 61º og dermed kan lyset godt nå ned til gulvet.

Kan man bruge en anden betegnelse istedet for sinus???


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2016 af Soeffi

#3. Den kan evt. løses i Geogebra:

Vedhæftet fil:01.png

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. maj 2016 af PeterValberg

#4 Som endnu en tilhænger af GeoGebra er jeg simpelthen nødt til at sige:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Solstråler i Pantheon matematik !! Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.