Matematik

bestem linenær model ud fra figurens oplysninger

29. september 2014 af idaoline01 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg ved man de to punkter er (98,680) og (54,541) 
Jeg ved at man skal sige ( grundet facit) 
54,541-98680 / 17-0. 

Jeg kan dog ikke helt forstå hvorfor man vælger at trække de 98.680 fra til sidst. Da det, er det punkt som står først (hvis nogen forstår)
Hvorfor kan man ikke sige 98.680 - 54,541 ( det ville være mere logisk) udover dette, hvorfor trækker man 0 fra? 

Håber nogle kan forklare, opgaven er vedhæftet. 

Vedhæftet fil: fil.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2014 af PeterValberg

Prøv at se video nr. 4,6 og 7 (talt ovenfra) på denne [ video-liste ] fra FriViden.dk

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. september 2014 af kieslich (Slettet)

Du har to punkter, vi giver dem lige nogle navne, (x1, y1) = (0, 98680) og (x2, y2) = (17, 54541)

For at finde hældningskoefficienten a på den rette linie gennem de to punkter skal du bruge formlen

a = \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}

Hvis du bytter om på rækkefølgen af tallene i tælleren skal du også bytte om på tallene i nævneren, og kommer til at dividere med -17


Svar #3
29. september 2014 af idaoline01 (Slettet)

Forstår desværre ikke helt. 
For spørgsmålet er jo : bestem en linenær model ud fra fingerens oplysninger

Hvad er det så man siger? Jeg har jo to punkter (98.680) og (54.541).

Hvorfor har personen valgt at sige:54,541-98680 istedet for 98.689- 54,541. Det første punkt vi møder på grafen er jo 98 tallet, så er det da logisk at man trækker 54-tallet fra, da det er det sidste punkt? 
og hvorfor dividere man med -0 også? 
 


Svar #4
29. september 2014 af idaoline01 (Slettet)

Nu går det HELT galt. 
Hvis jeg finder hældnings a efter formlen y2-y1/x2-x1 med kordinaterne (98.680) og (54.541) giver det 3,159. 

Hvorfor har personen i min opgave så lavet opgaven på denne her måde:54,541-98680 / 17-0.  


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2014 af kieslich (Slettet)

En lineær model er på formen y = ax + b altså ligningen for en ret linie, Når man skal finde hældningskoefficienten a tager man slutværdier - startværdier.

I det første år (hvor vi sætter x = 0) er værdien 98680,  17 år efter (hvor x = 17) er værdien faldet til 54541,

så fra grafen aflæses punkterne (x1, y1) = (0, 98680) og (x2, y2) = (17, 54541)   Husk x-værdierne.

a = (y2-y1)/(x2-x1) = (54541-98680)/(17-0)   Husk parentes om tæller og om nævner.

b = 98680 Begyndelsesværdien for x = 0.     jeg får a = -2596

Lineær model:   y = -2596x + 98680

prøv at regne efter.


Svar #6
30. september 2014 af idaoline01 (Slettet)

Mange tak du gjorde det meget nemmere. 
Hvordan finder du så B? A er jo fundet :) 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. september 2014 af kieslich (Slettet)

Man kan finde b som begyndelsesværdien når x = 0 , og du har jo punktet (x1, y1) = (0, 98680), så her kan det aflæses.

Kan man ikke aflæse det fra tallene benyttes formlen b = y2 - a*x2  hvor (x2, y2) er et af dine punkter.


Skriv et svar til: bestem linenær model ud fra figurens oplysninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.