Fysik

Længde på kobbertråd

03. oktober 2014 af carilna (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har en opgave hvor man skal finde længden på en spoles kobber tråd, spolen består af 300 vindinger.

Spolens resistans, kobbertrådens diameter og resistiviteten af kobber er oplyst. Er der nogen der ved hvordan opgaven kan løses.


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2014 af PeterValberg

Formlen er:

R=\frac{\rho\cdot l}{q}

Hvor R er ledningens modstanden i Ω
ρ (rho) er den specifikke modstand (resistivitet) i Ωmm2/m
l er længden i meter
q er tværsnitsarealet i mm2

isolér l og indsæt de kendte værdier

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2014 af mathon

                 R=\frac{\rho\cdot l}{0,25\cdot \pi \cdot d^2}

når d er trådens diameter

\rho _{Cu}=1,72\cdot 10^{-2}\; \frac{\Omega \, mm^2}{m}=1,72\cdot 10^{-8}\; \Omega\, m


Svar #3
03. oktober 2014 af carilna (Slettet)

#1

Formlen er:

R=\frac{\rho\cdot l}{q}

Hvor R er ledningens modstanden i Ω
ρ (rho) er den specifikke modstand (resistivitet) i Ωmm2/m
l er længden i meter
q er tværsnitsarealet i mm2

isolér l og indsæt de kendte værdier

Jeg havde selv tænkt på den formel, men er ikke sikker på hvordan tværsnitsarealet skal findes. Er det diameteren der skal bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#3: Du kender vel arealet af en cirkel, hvis tråden vel at mærke er rund ?


Svar #5
03. oktober 2014 af carilna (Slettet)

#4

#0: Du kender vel arealet af en cirkel, hvis tråden vel at mærke er rund ?

Det passer, har lige opdaget at der er opgivet at det er en rund tråd. Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#5:  FYI:  For teknisk kobber, som tråden er fremstillet af, har man den tommelfingerregel, at 1mm2 tråd yder en modstand på 18Ω/km.

Dette fordi teknisk kobber indeholder lidt jern, og andre spændende ting. Det er ikke rent.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2014 af mathon

Hvis det tekniske kobber - i denne sammenhæng skal - tages i betragtning

                R=\frac{\rho\cdot l}{0,25\cdot \pi \cdot d^2}

når d er trådens diameter

\rho {_{Cu}}^{tek}=1,80\cdot 10^{-2}\; \frac{\Omega \, mm^2}{m}=1,80\cdot 10^{-8}\; \Omega\, m


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#7:   Ja, ja.  Men nu står der i #0:

Resistiviteten af kobber er oplyst.

#6 var en FYI  ( For Your Information ).


Skriv et svar til: Længde på kobbertråd

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.