Matematik

Matematik og fysik blækregning

08. oktober 2014 af Hyggg (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Er igang med at løse en blækregning, hvor jeg sidder lidt fast i disse opgaver:

Transformatoren kan sætte en vekselspændingen op eller ned. For at regne ud hvilken spænding transformatoren sender ud, kigger man på primærspændingen og forholdet mellem vindingerne. Forholdet i spænding svarer til forholdet mellem vindingerne.

4.1 En transformator har 1200 vindinger på primærsiden og 300 vindinger på sekundærsiden. Hvor mange volt kommer ud af transformatoren,
når vi sender 380 volt ind i den?

380 v

4.2 Når en mobiltelefon skal oplades bruger vi en transformator. Vi sender 230 volt ind i transformatoren, men mobiltelefonens batteri skal kun have 3,7 volt. Giv tre forslag til
hvor mange vindinger der kan være på transformatorens primær- og sekundære spole. I et forslag opgives vindingstallene i hele hundreder.

4.2 Transformatorligningen siger at: Up ? Ip = Us ? Is
Hvad betyder det for transformatoren i opgave 4.1, hvis den primære strøm er 4 Ampere? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2014 af mathon

4.1

                                \frac{U_s}{U_p}=\frac{N_s}{N_p}

                                \frac{U_s}{\left (380\; V \right )}=\frac{300}{1200}


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2014 af mathon

4.2
                                \frac{N_s}{N_p}=\frac{U_s}{U_p}\mathbf{}

                                \frac{N_s}{N_p}=\frac{3,7}{230}

                        \begin{array}{|c|c|} \hline N_s & N_p \\ \hline 37&2300 \\ \hline 370&23000\\ \hline \mathbf{ \color{Red} 37}00& \mathbf{\color{Red} 2300}00\\ \hline \end{array}


Skriv et svar til: Matematik og fysik blækregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.