Matematik

Matematik spørgsmål højspændingsledninger

09. oktober 2014 af Hyggg (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Der kan maksimalt gå 10 Ampere i en ledning - ellers smelter den.

5.2 Hvor mange ledninger på 50.000 v skal der bruges for at videreføre 4.000 kW (altså den samme effekt)?

5.3 Hvor mange ledninger på 20.000 v skal der bruges for at videreføre de 4.000 kW ? 5.4 Hvor mange ledninger på 230 v skal der buges for at videreføre de 4.000 kW ?
5.5 Tag et billede af en transformatorstation nær dig og indsæt sidst i din opgave. 

Arbejder på denne blækregning men sidder lidt fast i disse opgaver 

Når el-værket skal levere strøm til landets forbrugere skal der trækkes lange ledninger. Desværre går noget af energien tabt undervejs. For at mindske energitabet benytter man sig af transformation. Elværkerne sørger nemlig for at transformere spændingen op, så den spænding der går ud i højspændingsmasterne fra el- værkerne bliver helt op til 400.000 volt. El-værkerne sætter spændingen op til 400.000 volt fordi strømstyrken derved bliver mindre. Jo svagere strøm der går i de lange ledninger fra el-værk til forbruger, jo mindre energi afsættes der og jo mindre bliver energitabet. I dag omsættes ca. 8% af el-energien i vores ledninger til varme. I de følgende opgaver ser vi dog bort fra dette 8% spild.

Effekten (målt i Watt) = Spænding (målt i Volt) ? Strømstyrke (målt i Ampere). Eller U=P*I

5.1 En af de helt store højspændingsledninger på 400.000 volt kan overføre i alt 4.000.000 Watt = 4.000 kW. Hvor mange ampere er der i hver ledning? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2014 af PeterValberg

5.2 Benyt effektloven til at beregne strømstyrke ved en spænding på 50 kV og en effekt på 4000 kW
      Dividér dette resultat med 10 (Amp) for at finde antallet af ledninger.
5.3 Samme problemstilling som 5.2 (andre spændingsniveauer (20 kV og 230 V)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2014 af mathon

1 ledning á 50 kV og 10 A fører
                                                      P=U\cdot I=(50\; kV)\cdot \left ( 10\; A \right )=500 \; kW
Der skal overføres
                                                      P=4.000 \; kW


Skriv et svar til: Matematik spørgsmål højspændingsledninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.