Fysik

Bestem sluthastigheden

10. oktober 2014 af lined1995 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En klods med massen 3,0 kg slippes fra hvile fra toppen af en 4,0 m høj bakke som vist på figuren.

Samtidig påvirkes klodsen af en konstant kraft F med størrelsen 20 N. Gnidningskoefficienten mellem klods og underlag er 0,6.

Bestem klodsens hastighed ved foden af bakken.

Jeg er i tvivl om, hvilken formel jeg skal bruge er der nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Prøv at formulere hele opgaven ("som vist på figuren"). I hvilken retning virker den konstante kraft?


Svar #2
10. oktober 2014 af lined1995 (Slettet)

Altså klodsen glider jo nedad og kræften fortætter ligeud fra toppen af bakken?

Er ikke sikker på jeg forstår hvad du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg forstår ikke, hvad du mener med at kræften (kraften) fortætter (fortsætter?) ligeud fra toppen af bakken.

Man skal kende retningen af den påvirkende kraft med størrelsen 20 N. Der omtales en figur, som måske indeholder forklaringen.


Svar #4
10. oktober 2014 af lined1995 (Slettet)

http://orbitbastx.systime.dk/index.php?id=150#c1060

Opgave 635


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den side har jeg desværre ikke adgang til. Du bliver nødt til at formulere opgaven her.


Svar #6
10. oktober 2014 af lined1995 (Slettet)

Okay, vi har en bakke som er 4 meter høj og bunden af bakken har en vinkel på 22 grader.

kræften kan man se på toppen af bakken danner en vinkel på 30 grader 

Der er et billede af det her. Det er ret svært at forklare

Vedhæftet fil:hjh.docx

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Beregn den resulterende kraft på klodsen fra tyngdekraften. gnidningskraften, reaktionskraften og ekstrakraften F. Opløs i komposanter parallel med og vinkelret på skråplanet.


Svar #8
10. oktober 2014 af lined1995 (Slettet)

okay, tak!

Kan det passe det giver 5,68 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du kan jo vise din fremgangsmåde og mellemregninger.

Beregn den resulterende acceleration og beregn så tiden for at bevæge sin 4m/sin(22º) med den konstante acceleration.


Svar #10
11. oktober 2014 af lined1995 (Slettet)

det har jeg gjort


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man opløser kræfterne i komposanter i skråplanens retning (positiv pegende nedad) og vinkelret derpå (positiv pegende opad), har man

        Ft = mg · [sin(22º) ; -cos(22º)]

        Fydre = 20N · [cos(30º) ; sin(30º)]

        Fnormal = -[0 ; -mg·cos(22º)+20N·sin(30º)]

        Fgnid = [-μ·(mg·cos(22º)-20N·sin(30º)) ; 0]

og den resulterende komposant i skråplanets retning er da

        Fres = mg·sin(22º) + 20N·cos(30º) -μ·mg·cos(22º) + μ·20N·sin(30º) = 17,9675N

så den resulterende acceleration er da

        ares = Fres/m = 5,989 m/s2

og hastigheden ved foden af bakken er

        v = √(2aress) = √(2·ares·4m/sin(22º)) = 11,3 m/s


Skriv et svar til: Bestem sluthastigheden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.