Matematik

Bestem konstanterne s og t, vektorer

26. oktober 2014 af anonym122 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! vedhæftet er et spørgsmål omkring vektorer jeg er i tvivl om, jeg håber der er en der kan hjælpe!

Vedhæftet fil: opgave 505.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man skal løse ligningssystemet

        sa + tb = c

hvor a = [1;-2] , b = [2;4] og c = [-5;22] .

Prikkes ligningssystemet med tværvektoren â fås

        t = (câ) / (bâ)

Prikkes ligningssystemet med tværvektoren b^

        s = (cb^) / (ab^)

Udregn skalarprodukterne og bestem s og t.


Svar #2
26. oktober 2014 af anonym122 (Slettet)

men a, b og c er jo punkter og ikke konstanter? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

a, b og c er vektorer. I løsningen for s og t indgår skalarprodukter mellem disse vektorer.

Du kan selvfølgelig også opskrive ligningssystemet ved at indsætte vektorernes koordinatsæt og så løse ligningssystemet på sædvanlig vis:

        s + 2t = -5
      -2s +4t = -22

I #1 skulle det være c = [-5;-22] .


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2014 af mathon

eller
               s\cdot \begin{pmatrix} 1\\-2 \end{pmatrix}+t\cdot \begin{pmatrix} 2\\4 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} -5\\-22 \end{pmatrix}

hvoraf
            I:    s + 2t = -5                  I multipliceres med 2 og kaldes III
           II:  -2s + 4t = -22

          III:   2s + 4t = -10
           II:  -2s + 4t = -22               II og III adderes

                8t = -32
                t = -4                            som indsat i    I:    s + 2t = -5
giver
                s + 2·(-4) = -5
                s = 3

               


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Se venligst korrektionen sidst i #3. Jeg beklager tastefejlen i min læsning af opgaven i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. oktober 2014 af mathon

#5
         …det sker jo.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. oktober 2014 af mathon

       t = (câ) / (bâ)

       t =\frac{ \begin{pmatrix} -5\\-22 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 2\\1 \end{pmatrix} }{\begin{pmatrix} 2\\4 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 2\\1 \end{pmatrix}}=\frac{(-5)\cdot 2+(-22)\cdot 1}{2\cdot 2+4\cdot 1}=\frac{-10-22}{4+4}=\frac{-32}{8}=-4

       s =\frac{ \begin{pmatrix} -5\\-22 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} -4\\2 \end{pmatrix} }{\begin{pmatrix} 1\\-2 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} -4\\2 \end{pmatrix}}=\frac{(-5)\cdot (-4)+(-22)\cdot 2}{1\cdot (-4)+(-2)\cdot 2}=\frac{20-44}{-4-4}=\frac{-24}{-8}=3


Skriv et svar til: Bestem konstanterne s og t, vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.