Matematik

Sidevind retvinklet på - Vektor

05. november 2014 af Jenjikars (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Tegn den samlede vektor, som svarer til flyets fart og vindens fart, vfly+v3, hvor vfly er 300km/time og v3 er 28,8km/time. De sidder vinkelret på hinanden.

Jeg har bestemt deres tværvektor, men hvordan bestemmer jeg deres samlede vektor? Man skal vel ikke plusse deres fart siden vinden kommer vinkelret på flyveretningen..?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hastighederne skal adderes vektorielt.

        v = vfly + v3 = |vfly|·[1 , 0] + |v3|·[ 0 , 1]

og man benytter Pythagoras til at beregne størrelsen af den resulterende hastighed

        |v| = √(|vfly|2 + |v3|2)


Svar #2
05. november 2014 af Jenjikars (Slettet)

#1

Hastighederne skal adderes vektorielt.

        v = vfly + v3 = |vfly|·[1 , 0] + |v3|·[ 0 , 1]

og man benytter Pythagoras til at beregne størrelsen af den resulterende hastighed

        |v| = √(|vfly|2 + |v3|2)


Jeg er ikke sikker på om jeg forstår?

Tager man både længden af |vfly| og |v3|, ganger med deres koordinater og plusser dem sammen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Da de to vektorer er vinkelret på hinanden, vil summen af de to vektorer jo være en vektor, hvis ene koordinat er længden af den ene vektor, mens den anden koordinat er længden af den anden vektor.

Den ene vektor har formen [vfly , 0] , mens den anden vektor har formen [0 , v3] . Den resultarende vektor har så formen

        v = vfly + v3 = [vfly , v3] = [300 km/t , 28,8 km/t]


Svar #4
05. november 2014 af Jenjikars (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Sidevind retvinklet på - Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.