Matematik

Fremgangsmåde til løsning af differentialligninger

05. november 2014 af nejvelda - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan løser man linære differentialligninger af 1. orden gennem et punkt uden hjælpemidler?

Et eksempel kunne fx være: Bestem den løsning f(x) til y´-(2x+5)y=0, hvis graf går gennem punktet (1,e).

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan benytte den generelle panserformel. For denne differentialligning kan man også benytte separation af de variable. Man benytter oplysningen om punktet til at fastlægge integrationskonstanten.

Den lineære differentialligning

        y'(x) + p(x)·y(x) = q(x)

har den generelle løsning

        y(x) = e-P(x) · (∫ eP(x) · q(x) dx + c) ,

hvor     P(x) = ∫ p(x) dx .


Svar #2
05. november 2014 af nejvelda

Jeg har brug for at få skæreret ud i pap :D

Hvad skal jeg gør helt præcist, hvis jeg bruger panserformlen? Og hvad skal jeg gør, hvis jeg bruger separation af de variable.

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis man skulle løse den ligning, du har anført i #0, ved at benytte panserformlen, aflæser man, at

        p(x) = -2x - 5     , og   q(x) = 0

og dermed

        P(x) = -x2 -5x .

Den generelle løsning er da

        y(x) = c · ex^2+5x

og der skal gælde y(1) = e , hvoraf man får

        c · e6 = e , dvs.   c = e-5 .

Løsningen på eksemplet er da

        y(x) = ex^2+5x-5 .

Benytter man i stedet separation af de variable, har man

        (1/y) dy = (2x+5) dx

der integreres

        ∫ (1/y) dy = ∫ (2x+5) dx

til

        ln(y) = x2 + 5x + c

eller

        y(x) = ex^2+5x+c

hvor c fastlægges ved at y(1) = e .


Svar #4
05. november 2014 af nejvelda

Lige tre spørgmål:

1) Hvordan får du  c · e6 = e   til at være  c = e-5 .

2) Det som du kalder for den generelle løsning det samme som partikulær løsning?

3) Og det afsnit du kalder løsningen på eksemplet det samme som den fuldstændig løsning?

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

1) Man får jo    c = e/e6 = e1-6 = e-5 .

2) Nej, en partikulær løsning er én bestemt løsning (her: nemlig den løsning hvis graf går gennem punktet (1,e)). Den generelle løsning er den fuldstændige løsning.

3) Løsningen på eksemplet er den løsning til differentialligningen, hvis graf går gennem punktet (1,e) .


Svar #6
05. november 2014 af nejvelda

Mange tak for hjælpen!!


Skriv et svar til: Fremgangsmåde til løsning af differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.