Matematik

Logistisk vækst med jagt/fiskeri

12. november 2014 af GTuurk (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der har lavet projektet med "Logistisk vækst med jagt/fiskeri"?

Vedhæftet fil: 2.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2014 af Soeffi

a) De stationære løsninger er givet ved y' = 0 dvs 2y-0,5y^2=0 som giver y=0 eller y= 4. Her er 0 frastødende, mens 4 er tiltrækkende. Dette ses af at parablen 2y-0,5y^2 i nærheden af 0 er voksende (dvs gøres y lidt større vil den bevæge sig endnu mere væk ad sig selv, da y' er >0. Omvendt for y=4: gøres y lidt mindre vil den bevæge sig tilbage mod 4, da y' >0 i nærheden af y=4.

b) I denne opgave se du som i a) på fase-rummet (y,y') hvor du har y ud af første aksen og y' ud af anden-aksen. Du får for y'=0,5y^2+2y-1,5 en parabel, der skærer første aksen (her y-aksen) i y=1 og y=3. Det første punkt er frastødende og det andet tiltrækkende. Dette ses ud fra følgende: gøres y lidt mindre end 1 vil den blive endnu mindre ad sig selv da y'<0 for y<1. Tilsvarende vil y bevæge sig væk fra 1 ad sig selv, hvis den gøres en anelse større. Omvendt finder man, at y=3 er tiltrækkende.

For a=3 er diskriminanten til parablen y'=0,5y^2+2y-a negativ, og der er derfor ingen stationære punkter. Diskriminanten er nul for a=2. Her vil det gælde, at er bestanden større end 2 vil den nærme sig 2 uden at komme under. Er den derimod mindre end 2 fra starten vil den hurtigt blive nul.

c) For c gælder noget af det samme, dog vil stationære løsninger (vandrette linjer i (t,y) diagrammet) blive erstattet af periodiske løsninger eller cykliske kurver, der svinger om en vandret linje.


Skriv et svar til: Logistisk vækst med jagt/fiskeri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.