Matematik

Kan ikke forstå hvad Excel's udtryk for eksponentiel funktion?

29. november 2014 af kris671a (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej

Laver en opgave i Excel hvor jeg skal lave et diagram med nogle punkter. Her laver Excel en tendenslinje med forskriften y=9E-73e0,0858x?? Kan nogle af jer renskrive den til dansk?

Billed af diagram er vedlagt.

Vedhæftet fil: Screenshot_2.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2014 af Andersen11 (Slettet)

Den fundne forskrift er

        y = 9·10-73·e0,0858x .

Du har lavet regression på selve årstallet, hvorfor konstanten b blivet næsten lig med 0, men man skal sikkert benytte antal år efter 1980 som den uafhængige variabel x.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2014 af SuneChr

Ved at sætte året 1980 til x = 0 og fremdeles, fås
y = 50,475·e0,0858x
Så ser det mere spiseligt ud.
Bemærk den ulige afstand der er mellem årstallene.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2014 af SuneChr

Det skal altid være sådan, at koefficienten til potensen i forskriften omtrent skal svare til det første måleresultat i skemaet, hvorpå der laves regression.
Det passer jo også meget godt her.
Forklaringen er den simple, at det første måleresultat svarer til x = 0  og at  e0 = 1 , hvorpå koefficienten står tilbage.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2014 af SuneChr

Nogen gange kan det være en fordel, at potensen angives med x som eneste, ren, eksponent. Da har vi i det aktuelle tilfælde:
e0,0858x = (e0,0858)x ≈ 1,0896x
Herved kan man se, at den årlige tilvækst af solenergi har været/er (1,0896 - 1)·100% = 8,96%


Skriv et svar til: Kan ikke forstå hvad Excel's udtryk for eksponentiel funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.