Matematik

Hyrpergeometriske fordeling.

13. december 2014 af Zatina (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Alle sammen.

Jeg har fået denne opgave.

I et lottospil, hvor der kan vælges mellem 36 tal, udtrækkes 7 vindertal og 1 tillægstal.

Bestem sansynligheden for at en række med 7 tal, består af 6 vindertal og 1 tillægstal.

Jeg ved at jeg ikke må løse opgabven med binomialkoefficienterne men at jeg skal benytte K(n,r) i opstillingen.

Jeg håber virkelig at der er nogle som kan hjælpe mig. Mange TAK på forhånd!


Svar #2
14. december 2014 af Zatina (Slettet)

Tak. Men min lærer har allerede sagt at dette ikke er svaret og at jeg skal prøve igen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2014 af PeterValberg

Du skal sikkert (som du selv er inde på i overskriften) benytte en hypergeometrisk fordeling.

Lad mængden af alle lottotal være N = 36 
S = antallet af vindertal i stikprøven
n = 7 

Lad X være den stokastiskevariabel, der angiver antallet af vindertal i en række på 7 tal.
X er hypergeometrisk fordelt med parametrene N,S,n eller skrevet anderledes: X ~ h(N,S,n)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2014 af Soeffi

Lad os begynde med at se bort fra tillægstallet og finde sandsynligheden for 6 rigtige ud af 7 trukne tal, som er valgt blandt 36 tal uden tilbagelægning. Det må give

P(6 \;rigtige\;af\;7\;trukne) =\frac{\binom{7}{6}\binom{36-7}{7-6}}{\binom{36}{7}}=\frac{\binom{7}{6}\binom{29}{1}}{\binom{36}{7}}=\frac{189}{8.347.680}

Dette skal kombineres med sandsynligheden for at trække et bestemt tal blandt de 29, der er tilbage...


Skriv et svar til: Hyrpergeometriske fordeling.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.