Fysik

Beregn af XC parallelkreds

01. januar 2015 af davidusaf (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg håber nogle kan hjælpe mig med den opgave, jeg har boxet med den i hele formiddagen.

Det er en paralle forbindelse

En spolen paralleforbindes med en kondensator XL. Kredsen er U=230V 50HZ

XL er 88,8 ohm. Effektfaktor for parallelkredsen er 0,9 <25,84 grader induktiv

Jeg skal beregne XC


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  XL = 88,8Ω.  Dvs. at impedansen på kompleks form skrives ved:  ZL = ( 0 + j88,8 ) Ω  for en ideel spole.

På samme måde skrives impedansen for kondensatoren ved:  ZC = ( 0 - jXC ) Ω.

Når du sætter spole og kondensator i parallel, og skal have en effektfaktor på 0,9 , betyder det jo at denne faktor udtrykker hvor meget aktiv effekt, der afsættes i en ohmsk modstand ( formodentlig i spolen ). Men en sådan modstandsværdi er jo ikke opgivet i din opgave, hvorfor der findes uendeligt mange løsninger for XC.

Men du kan beregne XC som funktion af denne ukendte modstand.

Er det det det, der er meningen ?

Skærer det lige ud i pap:  Uden ohmsk modstand et eller andet sted i din kreds, får du ikke afsat aktiv effekt overhovedet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. januar 2015 af hesch (Slettet)

#0:  PS:  Ad:

Effektfaktor for parallelkredsen er 0,9 <25,84 grader induktiv.

En effektfaktor er ikke en kompleks størrelse, men et reelt tal.

Aktiv effekt = 0,9 * tilsyneladende effekt     =>

Reaktiv effekt = 0,436 * tilsyneladende effekt.  ( induktiv ).   ( fordi  0,92 + 0,4362 = 1 )

Spændingens fasedrejning, i forhold til strømmen, bliver så:  φ = arctan( 0,436 / 0,9 ) = 25,84º   ( induktiv ).


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. januar 2015 af hesch (Slettet)

#0:   Du kan jo "gætte" en ohmsk modstand i spolen = 46Ω , hvorved du finder:

ZL = ( 46 + j88,8 )Ω    =>   | ZL | = 100Ω  =>  | IL | = 230V / 100Ω = 2,3A   =>  PL = R*I2 = 243,3W.

Reaktiv effekt i spolen:    QL =  imag(ZL) * I2 = 469,8VAr

Den skulle have været   243,3W / 0,9 * j0,436 = 117,87VAr.

Så kondensatoren skal forbruge  QC =  117,87VAr - 469,8VAr = -351,2VAr

QC = U2 / ZC~  = ( 230V )2 / ZC~    =>

ZC = ( ( 230V )2 / QC ) = -j150,6Ω

Med lidt afrundingsfejl giver det en fasedrejning på 25,96º.

Men som det fremgår, er resultatet jo betinget af den gættede modstandsværdi.


Svar #4
02. januar 2015 af davidusaf (Slettet)

Hej hesch tusind tak for svaret, nu gir det meningen efter jeg har regnet igennem :)


Skriv et svar til: Beregn af XC parallelkreds

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.