Fysik

Elektriske og magnetiske felter - vis en sammenhæng

12. januar 2015 af sikse (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! 
Jeg mangler lidt hjælp til at vise følgende:

Vi betrager en partikel med masse m og ladning q, der bevæger sig direkte mod en punktladning Q (af samme fortegn som q). Vis at der er følgende sammenhæng mellem partiklens beyndelsesfart v, når den er uendelig langt fra Q og den mindste afstand r fra Q, partiklen kan nå ind til, inden den bliver bremset helt op:

v=√(2*k_c*q*Q/m*r)

Helt basalt er det nok den lange tekst som forvirrer mig lidt. Håber nogle kan hjælpe mig. På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Sidestil partiklens kinetiske energi i uendelig med den elektrostatiske potentielle energi i hvile i afstanden r fra ladningen Q .


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. januar 2015 af mathon

Ladningen q's begyndelseskinetisk energi         opstuvet begyndelses potentiel energi mellem ladningerne

             \frac{1}{2}mv^2\; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \;\; \; \; \; \; \; \; \; 0

Når partiklen q  nærmer sig punktladningen Q, omsættes en del af partiklens kinetiske energi til elektrisk potentiel energi.

Når partiklen q's kinetiske energi helt er omsat til elektrisk potentiel energi, ligger partiklen stille og energien befinder sig nu helt som elektrisk potentiel energi:
                                          E_{pot}^{el}=k_c\cdot \frac{Q\cdot q}{r}

Energioverførslen kræver altså:

                                          \frac{1}{2}\cdot m\cdot v_{beg}^2=k_c\cdot \frac{Q\cdot q}{r}

                                          v_{beg}^2=2\cdot k_c\cdot \frac{Q\cdot q}{m\cdot r}

                                          v_{beg}=\sqrt{2\cdot k_c\cdot \frac{Q\cdot q}{m\cdot r}}

                            


Skriv et svar til: Elektriske og magnetiske felter - vis en sammenhæng

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.