Matematik

Eksponentiel vækst

18. januar 2015 af aaadelux (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, har fået stillet denne opgave... men er lidt i tvivl om b) ... Håber nogen vil hjælpe 

En eksponentiel udvikling f med forskriften f(x)= 5· 1,25x er givet.

b) Hvor meget skal x forøges, for at f(x) skal vokse med 50%? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2015 af peter lind

Løs ligningen  f(x)*1,5 = f(x+Δx)

Det bemærkes at x går ud af ligningen


Svar #2
18. januar 2015 af aaadelux (Slettet)

Det forstår jeg ikke? Hvad er delta x og skal 50
Ik indgå i ligningen :o

Svar #3
18. januar 2015 af aaadelux (Slettet)

Må man godt gøre det her? ( se billede) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2015 af peter lind

Det er ikke x, der skal forøges med 50%.

Indsætter du funktionsudtrykket i ligningen #1

1.5*5*1,25x = 5*1,25x+Δx

Brug potensreglerne på det sidste led

NB du må ikke skrive 5*1,25x. Det betyder 5*1,25*x


Svar #5
18. januar 2015 af aaadelux (Slettet)

ej, er virkelig lost... men delta x.. forstår ikke hvor det kommer fra? Kan du ikke forklare hvad man skal... 

Det var også en fejl mente selvfølgelig 1,25^x


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2015 af peter lind

Δx er det du skal forøge x med for at få en forøgelse på 50% af f(x), altså det du skal finde Det er blot det ligningen udtrykker. NB havde glemt  de 1,5 i #4. Det er nu rettet


Svar #7
18. januar 2015 af aaadelux (Slettet)

1,5 = 1,25^ delta x

Ved ikke hvordan jeg kommer videre

Er det bare 1.5 • 1.25 = delta x???

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. januar 2015 af peter lind

Tag logaritmen på begge sider af lighedstegnet


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.