Matematik

Isoler x i eksponentiel, lineær og potensfunktion ligninger

07. februar 2015 af Camillawolff (Slettet) - Niveau: C-niveau

Sidder med en opgave som lyder på at jeg skal isolere x i tre forskellige ligniner.

Lineærfunktion:

34=2x+13  

Eksponentielfunktion:

34=21*34

Potensfunktion:

34=21*x^13

Jeg har ingen ide om hvordan jeg skal isolere x, nogen der kan hjælpe? :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. februar 2015 af peter lind

lineær funktion

Træk de 13 over på venstre side og divider med 2

eksponentialfunktion.

Det er da ikke nogen funktion men en ligning uden løsninger

potens funktion

Divider ligningen med 21 og oplødt til potensen 1/13


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. februar 2015 af mathon

generelt:

                   y=ax+b
                           x=\frac{y-b}{a}

.

                   y=b\cdot a^x
                           x=\frac{\log\left (\frac{y}{b} \right )}{\log(a)}

.

                   y=b\cdot x^a

                           x=\left ( \frac{y}{b} \right )^{\frac{1}{a}}


Skriv et svar til: Isoler x i eksponentiel, lineær og potensfunktion ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.