Fysik

Find fællestemperatur

08. februar 2015 af Dimur22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en termoekande er der 1,25kg vand med temperaturen 18 grader. I kanden hælder vi 0,75kg vand med temperaturen 72 grader og blander det kolde vand og varmevand. 

Beregn fællestemperaturen, idet vi antager, at vi kan se bort fra termokandens varmekapacitet:

Mk * (Tf - Tk) + Mv * (Tf-Tv) = 0

1,25kg * (x - 18C)  + 0,75kg * (x - 72C) = 0

Så skal jeg vel isolere x? Nogle bud på hvordan? Jeg værdsætter hvis i også forklarer hvorfor i gør som i gør, så jeg kan forstå det :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar 2015 af mathon

Uden energiudveksling med omgivelser og termokande:   

              (1,25\; kg)\cdot (T_f-18\; C)+(0,25\; kg)\cdot (T_f-72\; C)=0      divideres med 0,25 kg

              5\cdot (T_f-18\; C)+1\cdot (T_f-72\; C)=0

               5T_f-\left (90 \; C\right )+T_f-(72\; C)=0

               6T_f=162\; C

               T_f= \frac{162\; C}{6}

               T_f= 27 \; C

                


Svar #2
08. februar 2015 af Dimur22 (Slettet)

#1

Hvorfor kan du dividere med 0,25 kg på begge sider af plus tegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2015 af mathon

I en ligning kan man dividere med samme størrelse på begge sider af lighedstegnet uden at ændre lighedens gyldighed.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2015 af mathon

Sorry!

rettelse af tastefejl:

Uden energiudveksling med omgivelser og termokande:   

              (1,25\; kg)\cdot (T_f-18\; C)+(0,\mathbf{\color{Red} 7}5\; kg)\cdot (T_f-72\; C)=0      divideres med 0,25 kg

              5\cdot (T_f-18\; C)+3\cdot (T_f-72\; C)=0

               5T_f-\left (90 \; C\right )+3T_f-(216\; C)=0

               8T_f=306\; C

               T_f= \frac{306\; C}{8}

               T_f= 38{,}25 \; C


Svar #5
08. februar 2015 af Dimur22 (Slettet)

Mange tak!

Dog har jeg lige et spørgsmål... Er det et krav, at man i det her tilfælde deler med 0,25 kg på begge sider? Ville man ikke bare kunne gange ind i parenteserne med den givne masse?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. februar 2015 af mathon

Ville man ikke bare kunne gange ind i parenteserne med den givne masse?
              Selvfølgelig jo.

men det letter resten af beregningen - ikke mindst enhedsnotationen.


Skriv et svar til: Find fællestemperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.