Matematik

Bestem funktionens nulpunkter

12. februar 2015 af Torarr (Slettet) - Niveau: B-niveau

En funktion f er givet ved
f(x)=x^3 −4,5x^2 −30x+30.

a) Bestem funktionens nulpunkter. 
b) Bestem f′(x) , og bestem monotoniforholdene for f . 

Er der nogen, der kan hjælpe mig? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

a) Løs ligningen f(x) = 0

b) Differentier funktionen og løs ligningen f '(x) = 0 .


Svar #2
12. februar 2015 af Torarr (Slettet)

ja, men hvordan løser jeg ligningen f(x)=0? :p 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2015 af peter lind

Brug et CAS værktøj til det


Svar #4
12. februar 2015 af Torarr (Slettet)

nååå tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. februar 2015 af Soeffi

Vedhæftet fil:nulpunkter.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. februar 2015 af Stats

Newton-Raphtons metode giver en god tilnærmelse (x0 er en gætte værdi) 
x0 - f(x0)/f'(x0) = x1
x1 - f(x1)/f'(x1) = x2
x2 - f(x2)/f'(x2) = x3



xn-1 - f(xn-1)/f'(xn-1) = xn

Fortsæt indtil tallet ikke ændre sig væsentligt med decimalerne.. (Jeg har selv reglen 5 decimaler)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. februar 2015 af peter lind

Newton-Raphton metoden er god, men har nogle svagheder. Den ene er at den kun giver en løsning, selvom der er flere. I uhledige tilfælde kan du få problemer med regnenøjagtigheden. Hvis den rammer nogle værdier kan den gå helt galt. Eksempler på  uheldige værdier er i ovenstående i eller nær lokale maksima eller minima


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

En ret generel metode til at finde reelle rødder for en kontinuert reel funktion f(x), er indhegningsmetoden, der ikke kræver, at f(x) er differentiabel.

Hvis man har fundet x1 og x2 , hvor x1 < x2 og f(x1) og f(x2) har modsat fortegn, vil der pga. kontinuiteten for f findes en rod i intervallet ]x1;x2[ .

Man sætter nu x3 = (x1+x2)/2 og beregner f(x3) . Hvis f(x3) har samme fortegn som f(x1), erstatter man x1 med x3; hvis f(x3) har samme fortegn som f(x2), erstatter man i stedet x2 med x3. Derved har man hegnet roden ind med et interval af den halve længde, og denne fremgangsmåde fortsættes, indtil det indhegnende interval er tilstrækkeligt lille. Fremgangsmåden kan bekvemt sættes op i et regneark (Excel).

For den givne funktion f(x) = x3 - 4,5x2 -30x +30 ser man, at f(x) har en rod i intervallet [-6;-4] . Ved at benytte denne metode finder man i ca 40 iterationer, at f(x) har roden x = -4,24121995416 .

Ved at benytte indhegningerne [0;2] og [6;8] , kan de resterende reelle rødder bestemmes.


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. februar 2015 af Soeffi

I Google kan man zoome ind på nulpunktet.

Vedhæftet fil:google_zoom.png

Skriv et svar til: Bestem funktionens nulpunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.