Fysik

jeg står fast med denne opgave

19. februar 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej! er der noget som kan hjælp mig med a løse denne opgave? jeg har vedhæft et billede af opgaven

Vedhæftet fil: uppgáva 62.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2015 af peter lind

Når A og B er åbne har du et simpelt seriel kredsløb med modstandene R1 og R2

Du har spændningen over R2. Den kan du bruge til at finde spændningen over R1. Da strømmen er den samme i de to modstande kan du ved at bruge Ohms lov finde en sammenhæng mellem de to modstande.

Når  A er lukket har du at R2 er erstattet af en parallelkobling, der inkludere R2 og Ru1. Kald modstanden af denne parallelkobling for R3. Gentag beregningen  fra før og du har en ny ligning, der inkluderer R1 og R2. Det fremkomne ligningssystem må du så løse


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2015 af Andersen11 (Slettet)

Kald er erstatningsmodstanden for R2 og Ru1 i parallel for Re1 . Man har så

        1/Re1 = 1/R2 + 1/Ru1           (I)

Kald strømstryken gennem R1 når A er åben for I1 . Man har så

        (R1 + R2)·I1 = 15 V
        R2 · I1 = 13,7 V

dvs.

        R1/R2 + 1 = 15/13,7        (II)

Kald strømstyrken gennem R1 når A er lukket for I2 . man har så

        (R1 + Re1)·I2 = 15 V

         Re1 · I2 = 13,2 V

dvs.

        R1/Re1 + 1 = 15/13,2       (III)

Vi har da

        R1/R2 = 1,3/13,7      og    R1/Re1 = 1,8/13,2

dvs

        R2/Re1 = 1,8·13,7/(1,3·13,2)

og man får så af (I) at

        R2 + Ru1 = (R2/Re1)·Ru1

hvoraf R2 kan bestemmes, da Ru1 = 7 Ω .


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2015 af hesch (Slettet)

#0: Første spørgsmål:   Tegn et Thevenin-ækvivalent med UT = 13,7V. 

Når A lukkes løber der strømmen Iu1 = 13,2V / Ru1 = 1,8857A gennem RT , hvorfor
RT = ( 13,7V - 13,2V ) / 1,8857A = 0,2652Ω.

Man gætter så en R2-værdi, fx R2 = 13,7Ω:  IR2 = IR1 =13,7V / 13,7Ω = 1A. Heraf findes, at
R1 = ( Uab - 13,7V ) / 1A = 1,3Ω.

Modstanden RT findes nu som  ( 13,7Ω || 1,3Ω ) = 1,1873Ω. Men hov, denne skulle jo være 0,2652Ω. Denne "bug" fixes ved at korrigere de gættede R1- og R2-værdier med en faktor  0,2652/1,1873 , hvoraf findes: R1 = 0,2904Ω ,  R2 = 3,0601Ω.

Andet spørgsmål:  Benyt Thevenin-ækvivalentet til at finde ændringen i belastningsstrøm.


Skriv et svar til: jeg står fast med denne opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.