Matematik

Opgave i differential regning

03. marts 2015 af vapser (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle,

Jeg har lige lavet denne opgave, men mit resultat stemmer ikke helt overens med facitlisten.. hvis der er en der har lyst til at give den et forsøg, ville det være fantastisk :-)

Vedhæftet fil: 347.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2015 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#0

Vis din egen fremgangsmåde og resultater her.


Svar #3
03. marts 2015 af vapser (Slettet)

1.del

Vedhæftet fil:Udklip1.JPG

Svar #4
03. marts 2015 af vapser (Slettet)

2.del

Vedhæftet fil:Udklip2.JPG

Brugbart svar (1)

Svar #5
04. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3, #4

Din forskrift opfylder ikke, at f '(3) = 1.

Parabelen gennem B og C har forskriften

        f(x) = ax2 + bx + c

Den skal gå gennem punktet B(3,3) og punktet C(6, ?) . I punktet B skal dens differentialkvotient være lig med hældningskoefficienten for linien gennem punkterne A(0,0) og B(3,3) , dvs. lig med 1. I punket C skal dens differentialkvotient være lig med tan(153,43º) . Vi har altså

        3 = a·32 + b·3 + c

        1 = 2a·3 + b

        tan(153,43º) = 2a·6 + b

dvs

        6a = tan(153,43º) - 1

eller

        a = (tan(153,43º) - 1) / 6 = -0,25002

        b = 1 - 6a = 2 - tan(153,43º) = 2,500108

        c = 3 - a·32 - b·3 = (3/2)·(tan(153,43º) - 1) = -2,25016

Heraf finder man toppunktets koordinatsæt

        xT = -b/(2a) = 4,999856   og yT = f(xT) = 3,99928 .

Med den ret gode tilnærmede værdi  tan(153,43º) ≈ -1/2 har man de tilnærmede værdier

        a ≈ -1/4 ,  b ≈ 5/2 ,  c ≈ -9/4

og de tilnærmede værdier for toppunktets koordinater

        xT = -b/(2a) ≈ 5   og    yT ≈  -(1/4)·52 + (5/2)·5 - 9/4 = 25/4 - 9/4 = 16/4 = 4


Svar #6
04. marts 2015 af vapser (Slettet)

Nu giver det mening, tusind tak for endnu en formidabel forklaring på en opgave herinde! :-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. august 2015 af Soeffi

CAS løsning. Man går ud fra at man har en funktion f(x) = ax2+bx+c, hvor man skal finde a,b og c. Når dette er gjort finder man maksimum for f(x). Man har

f'(x)=2ax+b

f(3)=3,

f'(3)=1 (tan(45º)) og

f'(6)=-0,5 (tan(153,43º)). Dette giver i CAS

Dvs. højden af diget er 4.


Skriv et svar til: Opgave i differential regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.