Matematik

Linjer der skærer, er parallelle eller vindskæve

08. marts 2015 af Manu0407 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej! Jeg har vedhæftet en opgave jeg håber i kan hjælpe med! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Find mulige skæringspunkter ved at sætte de højresider i parameterfremstillingerne lig med hinanden, hvor man benytter forskellige parametervariable i de to fremstillinger, for eksempel t i m1 og s i m2 . Skæring kræver, at alle tre ligninger er opfyldt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven kan føre til forskellige situationer:

1) De tre ligninger har netop én løsning, hvilket betyder, at linierne skærer hinanden i et punkt, hvis koordinatsæt findes ved at benytte de fundne parameterværdier.

2) De tre ligninger kan have uendeligt mange løsninger, hvilket betyder, at de to linier er sammenfaldende. I dette tilfælde vil den ene linies parameterfremstilling kunne omskrives til parameterfremstillingen for den anden linie.

3) De tre ligninger har ingen løsninger. Man ser da på de to liniers retningsvektorer r1 og r2. Hvis r1 og r2 er parallelle, er linierne parallelle. Hvis r1 og r2 ikke er parallelle, er linierne vindskæve.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2015 af mathon

              skæring kræver:

                                            -3-2t=-15+6t     dvs     t=\frac{3}{2}   som også skal
                   opfylde
                                             7+6t=13-3t
                   og
                                              8\frac{1}{2}+t=-5\frac{1}{2}+7t      hvilket du undersøger om er tilfældet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. marts 2015 af mathon

Parallellitet kræver
                                     \overrightarrow{r_2}=k\cdot \overrightarrow{r_1}
               dvs
                                     \begin{pmatrix} 6\\-3 \\ 7 \end{pmatrix}=k\cdot \begin{pmatrix} -2\\6 \\ 1 \end{pmatrix}


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det er forkert fremgangsmåde. Man skal bruge forskellige parametervariable i de to parameterfremstillinger, hvis højresider så sættes lig med hinanden, som det også er forklaret i #1. I opg 1 bliver ligningssystemet da

(I)          -3 - 2t  = -15 +  6s
(II)          7 + 6t =  13  -  3s
(III)        8,5 + t = -5,5 + 7s

Man udvælger 2 af ligningerne, for eksempel (I) og (II), til videre løsning

(I)         2t + 6s = 12
(II)        6t + 3s = 6

hvor ligning (II) kan divideres med 3, til

(I)         2t + 6s = 12
(II)        2t + s   = 2

Ligning (II) kan nu trækkes fra Ligning (I) til

        5s = 10 ⇒ s = 2

hvorefter   2t = 2 - s = 2 - 2 = 0 , dvs t = 0.

Denne løsning indsættes nu i den oprindelige ligning (III):

(III)       8,5 + t = -5,5 + 7s
            8,5 + 0 = -5,5 + 7·2 = 14 - 5,5 = 8,5

Ligning (III) er altså også tilfredsstillet af løsningen (s,t) = (2 , 0) , hvorfor de to linier skærer hinanden, og skæringspunktet S findes da let ved at indsætte t = 0 i parameterfremstillingen for m1 , dvs.

        S = (-3 , 7 , 81/2)


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. marts 2015 af mathon

#5
     Du har fuldstændig ret i, at det er beregningsmetoden med to forskellige parametre.

     Men spørgsmålet er, om opgaven er stillet som #0 har opgivet, eller det er #0's egen tolkning af opgaven
     med parameter t begge steder.


Skriv et svar til: Linjer der skærer, er parallelle eller vindskæve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.