Matematik

Trigonometri udfra en tegning

10. marts 2015 af RasmusEu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP.

Jeg er blevet bedt om at finde vinkler og længder i trekanterne DAC, CABmax og CABmin på kranen. Jeg har løst DAC, men de andre to ved jeg ikke hvordan jeg kan løse. Har brug for hjælp. 

Billed:


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Trekant DAC kendet man "koordinaterne" for de tre punkter D, A og C i et passende koordinatsystem, hvorefter man kan beregne sidernes længder, og derefter vinklerne ud fra cosinusrelationerne.

Tilsvarende kan man beregne koordinaterne for punkterne Bmax og Bmin.


Svar #2
10. marts 2015 af RasmusEu (Slettet)

Hvordan gør jeg det med koordinater?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Vælg, for eksempel, et koordinatsystem med begyndelsespunkt i cirklens centrum C(0,0) med x-aksen vandret pegende mod højre, og y-aksen lodret pegende opad.

Man har så:

        D(-44 , -5)
        A(-44 , 33)

        Bmax(√(672 - 652) , 65)

        Bmin(√(672 - 252) , 25)


Svar #4
10. marts 2015 af RasmusEu (Slettet)

Hvor har du fået koordinaterne fra? 

Hvad hedder de formler du bruger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#3

Koordinaterne for A og D burde være simple at komme frem til ud fra tegningen.

Benyt, at B-punkterne ligger på en cirkel med centrum i C(0,0) med radius r = 67, og at y-koordinaterne for de to punkter er 70-5 = 65  og  30-5 = 25 .


Svar #6
10. marts 2015 af RasmusEu (Slettet)

Er den metode du bruger til at hjælpe mig med, under et emne i matematikken som jeg kan læse og forstå om?


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Man må formode, at du lærer om analytisk geometri i dit pensum. Ellers er det grundlæggende geometrien for retvinklede trekanter, herunder Pythagoras.


Svar #8
10. marts 2015 af RasmusEu (Slettet)

Analytisk geometri er ikke noget vi lære i 1.g, så der må vel være en anden måde at løse opgaven på?


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal jo stort set blot benytte Pythagoras til at finde de forskellige sidelængder.


Svar #10
10. marts 2015 af RasmusEu (Slettet)

Er Pythagoras ikke kun til retvinklede trekanter?


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er korrekt. I trekant DAC har man

        |DA| = 38
        |DC|2 = 442 + 52
        |AC|2 = 442 + (38-5)2

Her har jeg trukket en lodret og en vandret linie gennem C for at benytte Pythagoras i et par retvinklede trekanter, hvori de søgte sider indgår.

I trekant ACBmax kender man så |AC| og |CBmax| = 67 . Den sidste side |ABmax| er hypotenuse i en retvinklet trekant med kateterne   44+√(672 - (70-5)2)   og (70-38) .


Svar #12
10. marts 2015 af RasmusEu (Slettet)

Super, tak!


Skriv et svar til: Trigonometri udfra en tegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.