Matematik

Løse ligningssystemet

22. marts 2015 af snylt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Skal løse dette ligningssystem:

-x + 3y = 6  og 2x + y = -5

Okay, vil gerne bruge lige store koefficienters metode.... Har læst, at man skal gange den øverste ligning med 2, men hvordan? 

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2015 af SuneChr

Gang hvert led på venstre side samt leddet på højre side med 2.
Læg dernæst de to ligninger sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. marts 2015 af peter lind

Du har ret i at du skal gange de første ligning med 2. Det betyder at du skal gange både venstre og højre side med 2. Adderer du resultatet til den anden ligning går x ud, så du har en ligning i y alene


Svar #3
22. marts 2015 af snylt (Slettet)

Har ganget med 3 og fået løsningen til at være:

Løsning (x,y) = (-3,3)

Kan dette passe?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. marts 2015 af peter lind

Hvorfor ganger du med 3 og ikke 2 ?

Din løsning er forkert. Det kan du selv nemt se ved at gøre prøve


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. marts 2015 af mathon

           -2x+6y=12
              2x+y=-5                      adddition
giver:
                         7y=7
                         y=1      som indsat i  2x + y = -5
giver:
                         2x+1=-5
                         x=-3


Svar #6
22. marts 2015 af snylt (Slettet)

#4... nå, det er fordi, at fik hjælp, og personen sagde, at jeg skulle gange med 3.. 

Altså, det gav derefter 3y på hver ligning.

mathon.. hvad hedder din metode? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

Metoden i #5 er lige store koefficienters metode. Man kunne også gange ligning (II) med 3 , og så trække de to ligninger fra hinanden:

(I)    -x + 3y = 6
(II)   6x + 3y = -15

(II) - (I)   7x = -21
                x = -3

               y = -5 -2x = -5 -2·(-3) = -5 + 6 = 1

Man ganger en eller begge ligninger med passende tal (forskellig fra 0), så at koefficienten til den ene variabel er den samme i begge ligninger, hvorved denne variabel forsvinder, når man trækker ligningerne fra hinanden.


Svar #8
22. marts 2015 af snylt (Slettet)

Jeg takker for jeres hjælp alle sammen!


Skriv et svar til: Løse ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.