Matematik
Løsning af 2. ordens differentialligning
Hej,
Jeg har givet følgende 2. ordens differentialligning:
ω2·m·η(x) + H·η''(x) = E·A/Lc · w2/H2 · 0∫L η(x) dx,
hvor alle symboler er konstanter - på nær η(x).
Er der en teknik til at kunne bestemme løsningen η(x), når der i differentialligningen indgår integration?
Tak på forhånd.
Svar #1
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
Højresiden er ikke en funktion af x. Højresiden er en konstant, så venstresiden skal altså være en konstant, så η(x) skal være en løsning til en differentialligning af formen
a·η(x) + b·η''(x) = c
hvor a, b og c er konstanter.
Svar #3
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
#2
Ja, netop, en inhomogen lineær differentialligning af 2. orden med konstante koefficienter. Løs den homogene ligning, find en partikulærløsning til den inhomogene ligning. Der kommer så en betingelse ved at middelværdien af funktionen indgår i konstanten på højre side.
Svar #4
24. marts 2015 af Haxxeren
#3
Homogen:
Gætter på løsningen ηh(x) = eλx og får ved indsættelse i differentialligningen:
a + b·λ2 = 0, der har løsningen λ = ± √(-a/b)
Partikulær:
Gætter på løsningen ηp(x) = x og får ved indsættelse i differentialligningen:
a·x = c, dvs. x = a/c
Hvad mener du med middelværdien?
Svar #5
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
#4
Den homogene ligning har formen
η'' = - q·η , q > 0
så man skal se på løsninger af formen η(x) = c1·cos(x√q) + c2·sin(x√q) .
Integralet 0∫L η(x) dx er jo lig med L gange middelværdien af funktionen η(x) på intervallet [0;L] .
Svar #6
24. marts 2015 af Haxxeren
#5
Ok, har du defineret q som -a/b?
Var min metode forkert ved den homogene del?
Svar #7
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
#6
Ja, det har jeg. Din fremgangsmåde kan også bruges.
For en partikulærløsning kan man prøve med en konstant ηp(x) = k , dvs. k = c/a .
Svar #8
24. marts 2015 af Haxxeren
#7
Ja, nemlig. Den samlede løsning er da:
η(x) = c1·cos(x√q) + c2·sin(x√q) + c/a,
Hvis man ser i min anden tråd, så angives resultatet som:
η(x) = 1 - cos(p·x)/cos(p·L/2), hvor p er defineret som ω√(m/H)
Hvordan kan de udtryk være lig med hinanden?
Svar #9
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
Man har jo så, at
p = ω√(m/H)
og en løsning er så
η(x) = c1·cos(px) + c2·sin(px) + c/(ω2·m)
hvor c = E·A/Lc · w2/H2 · 0∫L η(x) dx
Svar #10
24. marts 2015 af Haxxeren
#9
Jeg ville egentlig se, hvis det var muligt, om man kunne omskrive vores fundne løsning:
η(x) = c1·cos(x√q) + c2·sin(x√q) + c/a (med c1, c2, c, q og a som konstanter) til
η(x) = 1 - cos(p·x)/cos(p·L/2) med p som en ny konstant?
Kan man det? Hvordan lavede du i øvrigt omskrivningen i #9?
Svar #11
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
#10
Hvilken omskrivning? Det følger jo, at p = ω√(m/H) , hvorfor
η(x) = c1·cos(px) + c2·sin(px) + c/(ω2·m)
og her er konstanten c defineret ved den oprindelige højreside
c = E·A/Lc · w2/H2 · 0∫L η(x) dx
Indsætter man løsningen η(x) heri, får man
c = E·A/Lc · w2/H2 · (c1·sin(pL)/p + c2·(1 - cos(pL))/p + cL/(ω2·m))
Måske er der nogle randbetingelser eller begyndelsesbetingelser, der også kan benyttes?
Svar #12
24. marts 2015 af Haxxeren
#11
Ok, men for mit videre arbejde er det lidt vigtigt at komme frem til løsningen i form af:
η(x) = 1 - cos(p·x)/cos(p·L/2) med p som en konstant og som jeg senere kan definere som ω√(m/H) ved at indsætte løsningen i differentialligningen.
Nu havde jeg ikke tænkt på randbetingelser, men hvis man f.eks. benytter η(x = 0) = 0 og η(x = L) = 0, kan man så opnå den ønskede form?
Svar #13
24. marts 2015 af Haxxeren
#12
Jeg har lavet en brøler.
Differentialligningen hedder:
ω2·m·η(x) + H·η''(x) = E·A/Lc · w2/H2 · 2 · 0∫L/2 η(x) dx,
hvor man altså skal integrere fra 0 til L/2, hvorefter man ganger med 2. Derudover er randbetingelserne som følgende: η(x = L/2) = 0 og η'(x = 0) = 0. Fremgangsmåden er vel den samme?
Hvordan opfylder jeg betingelsen med middelværdien, du nævnte i #3?
Svar #14
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
#13
Det var jo netop noget jeg spurgte efter i den anden tråd, om integralet kun gik til L/2 , hvilket blev afkræftet på det bestemteste dengang. Prøv nu selv at gå det hele igennem igen.
Svar #15
24. marts 2015 af Haxxeren
#14
Jeg har nu fundet fejlen og den er rettet.
Den homogene og partikulære løsning giver som før: ηh(x) = c1cos(√(q)x) + c2sin(√(q)x) og ηp(x) = c/a
Randbetingelserne for den fuldstændige løsning giver:
η(x = L/2) = 0: c1·cos(√(q)·L/2) + c2·sin(√(q)·L/2) + c/a = 0
η'(x = 0) = 0: -c1·√(q)·sin(√(q)·0) + c2·√(q)·cos(√(q)·L/2) = 0
Løser jeg disse to ligninger med to ubekendte, får jeg:
c1 = -c/(a·cos(√(q)·L/2))
c2 = 0
Dermed bliver løsningen:
η(x) = c/a - c/a·cos(√(q)·x)/cos(√(q)·L/2), hvor p = √(q).
Helt identisk bliver det dog ikke med den ønskede form.
Svar #16
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
#15
Jo, det gør det, hvis c/a = 1 , dvs hvis
ω2·m = E·A/Lc · w2/H2 · 2 · 0∫L/2 η(x) dx
Svar #17
24. marts 2015 af Haxxeren
#16
Ja, hvis c/a = 1.
Går vi videre med:
η(x) = c/a - c/a·cos(√(q)·x)/cos(√(q)·L/2)
har man:
ω2·m = E·A/Lc · w2/H2 · (c·L/a - 2·c·sin(p·L/2)/(a·cos(p·L/2)·p))
Det vil jo ikke gå op, når man nu får et udtryk med a og c på højre side? Går man ikke i ring?
Svar #18
24. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)
Man har så
ω2·m = E·A/Lc · w2/H2 · (c/a) · L · (1 - tan(θ)/θ)
med θ = pL/2
og da
p2 = ω2 · m·k2 / (H·a2 + G·J)
får man
θ2 / (1 - tan(θ)/θ) = E·A/Lc · w2/H2 · (c/a) · L · L2·k2/4 / (H·a2 + G·J)
og da
(w/H)2 = 64d2/L4
får man
θ2 / (1 - tan(θ)/θ) = E·A/(Lc·L) · 64d2 · (c/a) ·k2/4 / (H·a2 + G·J)
= 16d2·k2·E·A/(Lc·L) ·(c/a) / (H·a2 + G·J)
Svar #19
24. marts 2015 af Haxxeren
#18
Jeg burde have skrevet det i starten, men den anden tråd handler om en bevægelsesligning, der beskriver vridning af en bjælke, hvor θ = pL/2 og p er den du har anvendt i #18.
Jeg skal her undersøge bjælken for bøjning, hvor der gælder θ = ω√(2d/g), w = mg og p = ω√(m/H).
Ud fra #17 tyder det på, at man ikke kan bestemme konstanten c.
Svar #20
24. marts 2015 af Haxxeren
#18
Jeg tror, at jeg har den!
Hvis vi har en lineær differentialligning og hvis η(x) er en løsning, så må η(x) gange en faktor også være en løsning. Hvis faktoren er a/c, så har man η1(x) = η(x)·a/c = 1 - cos(px)/(pL/2), der også må være en korrekt løsning. Er det ikke korrekt?
Skriv et svar til: Løsning af 2. ordens differentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
