Matematik

Cirklernes skæringspunkt(er)

02. april 2015 af ztuema (Slettet) - Niveau: A-niveau

Cirklerne c1 og c2 har ligningerne

c1: x2 + y2 - 12x + 2y = -33  , c2: x2 + y2 + 2x - 6y = 26

Vis, at cirklerne skærer hinanden

Jeg ved, at det er to ligninger med to ubekendte. Har bare lidt svært ved at finde de to ubekendte, ahah


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

Find cirklernes centre og radier r1 og r2, og find så afstanden d mellem cirklernes centre.

Hvis    |r1 - r2| < d < r1 + r2 , skærer cirklerne hinanden.
Hvis    |r1 - r2| = d  eller hvis   d = r1 + r2 , rører cirklerne hinanden.
Hvis    d < |r1 - r2|   eller hvis   d > r1 + r2 , skærer cirklerne ikke hinanden.

c1: x2 + y2 - 12x + 2y = -33      ,      c2: x2 + y2 + 2x - 6y = 26


Svar #2
02. april 2015 af ztuema (Slettet)

Okay, tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, det giver ikke mening. Det, der lægges til på venstre side for at komplettere kvadraterne, skal jo også lægges til på højre side. Du har trukket det fra i stedet på højre side.


Svar #4
02. april 2015 af ztuema (Slettet)

Jeg er fundet frem til, at d = 8,1

r1 = 2

r2 = 6

Skal jeg så bare sige; 2 - 6 < 8,1 < 2 + 6

Eller er der noget jeg har misforstået?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man skal benytte den eksakte afstand   d = √65 , og man skal så undersøge, om der gælder

          1)  |r1 - r2| < d < r1 + r2                (skæring)   ,
          2)  |r1 - r2| = d  eller  d = r1 + r2    (røring, indvendig eller udvendig)   ,
eller   3)  d < |r1 - r2|  eller  d > r1 + r2    (ingen skæring)   .


Svar #6
03. april 2015 af ztuema (Slettet)

Hvad betyder "|r1 - r2|", helt præcist? Er det bare r1 - r2?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#6

|x| betyder den absolutte værdi af tallet x. Der gælder

        |x| = x ,  hvis x ≥ 0 , og
        |x| = -x , hvis x < 0 .


Svar #8
03. april 2015 af ztuema (Slettet)

Så |r1 - r2| = -5 i dette tilfælde? 

- 5 < √65

Og |r1 + r2| = 8

8 < √65

Derfor skærer cirklerne ikke hinanden?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#8

Nej, |r1 - r2| = |2 - 6| = |-4| = 4 .

Desuden er r1 + r2 = 8 , så der gælder d = √65 > 8 = r1 + r2 , og derfor skærer cirklerne ikke hinanden, netop.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. juli 2015 af Soeffi

CAS. Cirklerne kan undersøges med "Undersøg grafer - - Skæringspunkt". Det viser intet skæringspunkt.


Skriv et svar til: Cirklernes skæringspunkt(er)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.