Matematik

Hjælp til at finde koordinator af sinus og cos kurve.

03. april 2015 af Gamsk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen

Jeg sidder her og har fået stillet en opgave der lyder:

Formen herunder er skabt af funktionerne f(x)=sin(x)+2 og g(x)=cos(x)+1

Bestem figurens areal.

Men inden jeg kan bestemme figures areal, skal jeg bruge koordinatet på x-aksen. Det jeg kan huske er, at man skal sætte de 2 funktioner ligmed hinannden, men jeg ved ikke hvordan jeg får lagt dem sammen :)

sin(x)+2=cos(x)+1

Håber i har tid til at hjælpe :)

Vedhæftet fil: studieportalen.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2015 af peter lind

nu står koordinaterne for skæringspunkterne i opgaven, så du behøver ikke at udregne dem; men ellers

Omskriv ligningen til cos(x)-sin(x) = 1

Der gælder cos(x) = sin(π/2-x)

Indsætter du det i ligningen får du på venstre side en differens mellem to sinusfunktioner.

Dernæst kan du bruge at sin(u) - sin(v) = 2*cos( ½(u+v) )*sin( ½(u-v) )


Svar #2
03. april 2015 af Gamsk (Slettet)

Tak for dit hurtige svar Peter

Jeg smed opgaven ind i geogebra, og kunne derfor aflæse koordinatorne. Men jeg skal selv udregne koordinatorne.

Jeg beklager, jeg kan simpelthen ikke følge dig :) Kunne det være jeg kunne få en lidt længerer forklaring? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man skal løse ligningen  f(x) = g(x) , dvs

        sin(x) + 2 = cos(x) + 1   i intervallet [0;2π]

eller

        cos(x) - sin(x) = 1

Kvadrerer man ligningen får man

        cos2(x) + sin2(x) - 2cos(x)·sin(x) = 1 = cos2(x) + sin2(x)

eller

        -2cos(x)·sin(x) = 1

der via nulreglen spaltes i de to ligninger

        cos(x) = 0  ∨  sin(x) = 0 .

Hvis cos(x) = 0 , får man af den oprindelige ligning, at sin(x) = -1 , dvs x = 3π/2 .

Hvis sin(x) = 0 , får man af den oprindelige ligning, at cos(x) = 1 , dvs x = 0 ∨ x = 2π .

De to første løsninger i intervallet [0;2π] til ligningen   cos(x) - sin(x) = 1  er da

        x = 0  ∨  x = 3π/2 .

(koordinater, koordinaterne).


Skriv et svar til: Hjælp til at finde koordinator af sinus og cos kurve.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.