Matematik

Potensfunktioner, vokser x altid.

12. april 2015 af tulledullenXD (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en potensfunktion, er det så korret at x altid vokser? Og hvis dette er tilfældet, hvordan kan det så være?


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. april 2015 af peter lind

En potensfunktion er af formen f(x) = b*xa  Det er meningsløst at tale om at x altid vokser, da det er den uafhængige variabel. x >0 men kan ellers være hvad som helst. Funktionen er derimod monoton voksende for a>0 og monoton aftagende for a<0


Svar #2
12. april 2015 af tulledullenXD (Slettet)

#1

En potensfunktion er af formen f(x) = b*xa  Det er meningsløst at tale om at x altid vokser, da det er den uafhængige variabel. x >0 men kan ellers være hvad som helst. Funktionen er derimod monoton voksende for a>0 og monoton aftagende for a<0

Men hvordan kan det være at x er større end 0?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2015 af peter lind

Fordi du ikke kan opløfte et negativt tal til en vilkårlig potens for eks. er (-1)½ ikke defineret


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2015 af SuneChr

For den generaliserede potensfunktion, hvor eksponenten a kan antage alle reelle tal, er det vigtigt, at der gælder
∀ a ∈ R :  y  =  b·xa      ⇔    log y  =  log b  + a·log x
Da giver det kun mening, når  y , b og x er positive.


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2015 af LeonhardEuler

#3 : Indenfor de reelle tal - ja. 

#4 : Det er kun forudsætning, så modellen giver mening i virkeligheden, samt at den beholder egenskaben, at den være en ret linje i et dobbeltlogarimisk papir. Med den matematiske filosofi kan man diskutere, hvornår noget giver "mening". 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2015 af peter lind

#5 I foolkeskolen drejer det sig om reelle tal. Generel holder definitionen heller ikke hvis du går til komplekse tal. For at se det skal man studere logaritmefunktione for komplekse tal


Skriv et svar til: Potensfunktioner, vokser x altid.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.