Kemi

HJÆLP! HASTER! REDOX :O

14. april 2015 af ejejejej (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej

hvordan skal jeg afstemme omdannelsen af testosteron til dihydrotestosteron? Er nemlig lidt i tvivl om, hvordan jeg skal stille reaktionen op, idet der under denne redoxreaktion også omdannes NADH og H+..

Så er i tvivl, hvilken af disse redoxreaktioner, der skal afstemmes, og hvordan de skal afstemmes:

C19H28O2 ->C19H30O2

ELLER

C19H28O2 + NADH + H+ ->C19H30O2 + NAD


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2015 af Heptan

Ingen af dem ... noget af det vigtigste man skal overholde når man afstemmer reaktionsskemaer er stofbevarelse og ladningsbevarelse ... dvs. der skal være lige mange atomer på hver side, og ladningen skal være den samme. Der må være en anden løsning.

Måske passer det hvis man skriver NAD+ istedet for NAD?


Svar #2
14. april 2015 af ejejejej (Slettet)

okay, men skal man ikke følge reglerne for redoxreaktioner, når reaktionen skal afstemmes. altså i opgaven er vedhæftede reaktion givet.

Vedhæftet fil:opg.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2015 af Heptan

Den er jo allerede afstemt? Hvad går opgaven helt præcist ud på?


Svar #4
14. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Jeg skal bestemme: Hvor meget 5-alfa-dihydro-testosteron kan der normalt produceres ud af 5mg testosteron? 

Og her skal jeg så bestemme stofmængden, men til dette skal jeg vel bruge den afstemte reaktion, så jeg kan inddrage de ækvivalente mængder?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2015 af Heptan

Ja, men reaktionen er allerede afstemt, og de er i forholdet 1:1.

Hvis du kigger på de to molekyler, ligner de hinanden rigtig meget. Forholdet ville kun ændre sig hvis det spaltede i to el.lign.


Svar #6
14. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Okay, men hvordan skal reaktionen opskrives. Kan jeg godt skrive den som: C19H28O2 ->C19H30O2

For jeg er lidt forvirret over, at der lige pludeselig kommer to H-atomer ind.. Jeg ved godt, de kommer fra NAD, men skal jeg så også skrive NAD ind i reaktionen? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. april 2015 af Heptan

Reaktionen skal opskrives sådan her:

NADH og H+ er også reaktanter. NAD+ (stavefejl) er også et produkt.


Svar #8
14. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Okay, men når jeg går ud fra forholdet 1:1, får jeg en masse på 290,447 g, hvilket er rer meget. 

m = M*n = 290,447 g/mol *1mol = 290,447 g

Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. april 2015 af Heptan

Nej, der er ikke 1 mol testosteron. Prøv at beregne stofmængden af 5 mg testosteron.


Svar #10
14. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Bliver molarmassen ikke: 19 · 12,011 + 28 · 1,008 + 2 · 15,999 = 288,431 g/mol ?

stofmængden er så: n= m/M 

nååå, så det er: n = 0,005/288,431 g/mol ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. april 2015 af Heptan

Ja,

n = 0,005 g/(288,431 g/mol)


Svar #12
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Okay, tak for det:)


Svar #13
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Hej igen.. Jeg er lidt i tvivl om, man også skal inddrage H+, NADH og NAD+ i reaktionen, og derfor også skal bestemme stofmængden, molarmassen og massen for disse? Eller skal jeg kun bestemme det for testosteron og dihydrotestosteron, således at de begge har stofmængde, idet de reagerer i forholdet 1:1? Er også lidt i tvivl om hvorfor de reagerer i forholdet 1:1? tak


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. april 2015 af Heptan

Du skal kun beregne for testosteron, og så kender du jo også de andre fordi de er i forholdet 1:1:1:1.

I reaktionsskemaet står der et "usynligt" 1-tal foran formlerne .. når der bare er 1, så skriver man det ikke, kun hvis der er 2,3 ... osv., så skriver man det.


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. april 2015 af Heptan

Rettelse: forholdet er 1:1:1:1:1 fordi der er fem stoffer.


Svar #16
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Okay, tak, så det er overflødigt at udregne molarmasse osv. for de andre stoffer som NAD osv.?


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. april 2015 af Heptan

Ja. Du kan google molarmasserne, det er hurtigere.


Svar #18
15. april 2015 af ejejejej (Slettet)

Okay, men tænkte mere på, om jeg også skal opskrive det i mit skema - er det egentlig ikke ligegyldigt med molarmasserne for de andre stoffer?  Jeg skal ikke bruge dem til noget, vel? :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. april 2015 af Heptan

Det finder du vel ud af om du skal? ;-)


Skriv et svar til: HJÆLP! HASTER! REDOX :O

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.