Dansk

Fantastiske fortællinger 'De blå øjne'

10. maj 2015 af Anonym1999 - Niveau: 9. klasse

Hej,

Jeg er godt i gang med at anlysere 'de blå øjne' af Karen Blixen, men begyndte at tænke på om den hører ind under genren 'fantastiske fortællinger'?

De blå øjne tekst: http://extranet.uv.khs.dk/materiale/DA_IT_0507/sch_media/KarenBlixen-Deblaaoejne.pdf

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2015 af læreridansk (Slettet)

Ordene fantasi og fantastisk er beslægtede. Fortællingerne i denne genre rummer overnaturlige træk, men er bortset derfra, ofte realistiske. 

Vi inddeler den fantastiske fortælling i 3 undergenrer:

Én verden – hele fortællingen foregår i et fantastisk univers: Fx „Skammerens Datter“ af Lene Kaaberbøl. Vi følger Dina og hendes færden i den magiske verden.
To verdener – både den fantastiske og den virkelige verden er en del af fortællingens univers: Fx „Harry Potter“. Harry rejser i alle seriens bøger mellem to verdener: Troldmandsskolen Hogwarts, den fantastiske verden, og Mugglernes verden, den virkelige.
Én verden – fortællingen foregår i den virkelige verden, hvor magiske hændelser finder sted: Fx „Den sovende sangerinde“ af Kamilla Hega Holst. Den ene af hovedaktørerne har magiske evner, og fantastiske ting sker i hverdagen.

De fleste fantastiske fortællinger har ligheder med eventyret:

Aktører – helte, prinsesser, hjælpere, modstandere osv.
Overnaturlige væsener – alfer, hekse, ånder, drager, talende dyr, flyvende hekse, usynlighedskapper, magiske sværd osv.
Komposition (3-delingen) – helten forlader hjemmet, møder hjælpere og modstandere, gennemgår prøver og vender atter hjem efter at have vundet/overvundet ’et eller andet‘.

Men til forskel fra eventyret kan helten i den fantastiske fortælling kan være frygtsom, være i tvivl og måske slet ikke have lyst til at skulle udføre sine opgaver.

Helten opnår sjældent prinsessen, ægteskab og det halve kongerige til sidst. Den fantastiske fortælling handler snarere om, hvordan helten efterhånden bliver klogere og mere moden – måske bedre til at klare problemerne i den virkelige verden.

Så jo - jeg synes godt at du kan argumentere for at det er en fantastisk fortælling. 


Svar #2
12. maj 2015 af Anonym1999

Okay tusind tak:)!

Skriv et svar til: Fantastiske fortællinger 'De blå øjne'

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.