Kemi

Kemi eksamen...

12. maj 2015 af ellese1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej alle sammen. Hvis nogle er rigtige kloge til kemi? Vil i så ikke være så dejlige at hjælpe og forklare mig med den her opgave. Sidder og skal til eksamen og har virkelig brug for det! På forhånd tak!

Kvælstof og fosfor.

a) Beskriv ved hjælp af antal elementarpartikler og placering i det periodiske system: et kvælstofato

En bils airbag virker ved at natriumazid (NaN3) ved høje temperaturer spaltes meget hurtigt efter nedenfor anførte reaktionsskema. Ved sammenstød startes reaktionen af en tænd mekanisme og airbaggen blæses hurtigt op af den dannede N2.

NaN3 (s) → Na (l) + N2 (g)

c) Afstem reaktionsskemaet.

d) Antag at en oppustet airbag skal være 35 L stor, trykket skal være på 3 atm og temperaturen sættes til 50 °C.

Antag desuden at airbaggen er lufttæt (det er den ikke - for så ville den være hård).

Hvor mange gram natriumazid skal der mindst placeres i airbaggen for at den virker?

Kvælstof og fosfor er gødning for planter. Udledning i naturen vil bl.a. medfører øget algevækst i søer og hav.

På spildevandsrensningsanlæggene fjernes både kvælstof og fosfor.

Fosfor fjernes ved fældningsreaktion med jern(II)sulfat eller aluminiumsulfat.

e) Opskriv et afstemt reaktionsskema for reaktionen mellem natriumfosfat og et af de 2 nævnte fældningsmidler. Anfør faser på de stoffer der indgår i reaktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2015 af mathon

a)
             _7N \left [ He \right ]\; 2s^2\; 2p^3    dvs 7 protoner og 7 elektroner samt et variablet antal neutroner 5-12


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2015 af mathon

c)
                2 NaN3 (s)  →  2 Na (l)  +  3 N2 (g)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2015 af mathon

d)
       p\cdot V=m\cdot \frac{R}{M}\cdot T

      m=\frac{p\cdot V\cdot M}{R\cdot T}

      m=\frac{(3\; atm)\cdot (35\; L)\cdot( 0{,}028014\; \frac{kg}{mol})}{(0{,}082057\; \frac{atm\cdot L}{mol\cdot K})\cdot ((273,15+50)\; K)}=0{,}110929\; kg\approx 111\; g

Der skal mindst placeres 111 g natriumazid i airbaggen for at den virker?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2015 af mathon

e)
           2 Na3PO(aq)   +   3 FeSO(aq)   \rightarrow   Fe3(PO4)2 (s)   +   3 Na2SO(aq)

eller

           2 Na3PO(aq)   +   Al2(SO4)3 (aq)   \rightarrow   2 AlPO4 (s)   +   3 Na2SO(aq)


Skriv et svar til: Kemi eksamen...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.