Kemi

Gasser

31. maj 2015 af abc14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen som kan hjælpe med opg. b, c og d?

Vedhæftet fil: Udklip.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2015 af mathon

b)
         Hvis trykket øges, vil den oprindelige ligevægt forskydes mod højre til gunst for færre molekyler,
         hvilket mindsker trykket.


Svar #2
31. maj 2015 af abc14 (Slettet)

Hvad med c og d?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2015 af mathon

c)
         m(PCl_3\; _{\textit{(g)}})=(\tfrac{2}{3}\; mol)\cdot (137{,}3328\; \tfrac{g}{mol})=91{,}56\; mol  (2 dec.)


Brugbart svar (0)

Svar #4
31. maj 2015 af mathon

d)           
                                    P4 (g)    +    6 Cl2 (g)    \rightarrow    4 PCl3 (g)      når reaktionen er helt forskudt mod højre
stofmængder i mol      1-x             1 - 6x                    4x

Cl2 er den begrænsende faktor
hvoraf
                           1-6x=0
                           x=\tfrac{1}{6}

                                    P4 (g)    +    6 Cl2 (g)    \rightarrow    4 PCl3 (g)     
stofmængder i mol       \tfrac{5}{6}                  0                     \tfrac{4}{6}

antal blandingsmol:
                                     \tfrac{5}{6}+\tfrac{4}{6}=\tfrac{9}{6}=\tfrac{3}{2}=1{,}5

blandingstryk:
              p_o=\frac{n\cdot R\cdot T}{V}=\frac{(1{,}5\; mol)\cdot \left ( 0{,}08314472\; \tfrac{bar\cdot L}{mol\cdot K} \right )\cdot (57{3,}15\; K)}{25{,}0\; L}=71{,}4816\; bar

Partialtrykkene er molbrøkerne af blandingstrykket:

                                    p(P_4\; _{\textit{(g)}})=\tfrac{5}{9}\cdot (71{,}4816\; bar)

                                    p(PCl_3\; _{\textit{(g)}})=\tfrac{4}{9}\cdot (71{,}4816\; bar)


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2015 af Soeffi


Svar #6
31. maj 2015 af abc14 (Slettet)

Kan du komme med en forklaring på opg b og c?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. maj 2015 af Soeffi

Forklaringen på b) er Le Chateliers princip.

c) Cl2 er i underskud, når der er mindre end 6 mol Cl2 for hvert mol P4. Derfor vil alt Cl2 reagere, og der vil ud af 1 mol Cl2 dannes 6/4 = 3/2 mol PCl3 i følge reaktionsligningen. 


Skriv et svar til: Gasser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.