Fysik

Eksempel på udregning af q-værdi.

12. juni 2015 af 102938475 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer.

Jeg skal til en fysik fremlæggels, hvor jeg skal b.la. skal fortælle om q-vårdien. Min fysiklære vil så have, at eg kommer med et eksempel på udregning af q-værdien ved hjælp af forml, som ser således ud: Q=-\Delta m*c^2

Håber i kan hjælpe mig med, at komme med et eksempel. På forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2015 af mathon

eks.
Fission:
                                    _{92}^{235}\textrm{U}\; \; \; \; +\; \; \; \; _{0}^{1}\textrm{n}\; \;\; \rightarrow \; \; \; _{54}^{140}\textrm{Xe}\; \;\; \; +\; \;\; \; _{38}^{94}\textrm{Sr}\; \; +\: \: 2\, _{0}^{1}\textrm{n}\; \;+\; energi
atommasser:         235,043944   +   1,00867 u     139,92137 u           93,91540 u   2·(1,00867 u)

                                                     236,05261u  \rightarrow  235,85411 u

                   massetab                    \left |\Delta m \right |=0{,}19850\; u
                   svarende til
                   energien:
                        Q=(0{,}19850\; u)\cdot \left ( 931\; \frac{MeV}{u} \right )\approx 184{,}80 \; MeV=2{,}96\cdot 10^{-11}\; J


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. juni 2015 af mathon

detaljer:

                                 \left | -\Delta m \right |=1\; u=1{,}66054\cdot 10^{-27}\; kg

med Q-værdi
          \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! Q_u=\left (1{,}66054\cdot 10^{-27}\; kg \right )\cdot \left (2{,}99792\cdot 10^{8} \; \frac{m}{s} \right )^2=1{,}49242\cdot 10^{10}\; J=931{,}494\; MeV

      


Svar #3
12. juni 2015 af 102938475 (Slettet)

Hvad står enheden MeV for, da jeg ikke har set den før?


Svar #4
12. juni 2015 af 102938475 (Slettet)

Jeg er heller ikke rigtig med på, hvad det er for et tal du sætter ind på delta m's plads. Altså ja jeg forstår det godt i #1. Men i #2 viser du, at 1 u er lig med  1,66054*10^{-27} kg. skal det ikke ganges med          0,19850 u. 

Og hvorfor der ikke står minus foran den, da formlen siger -\Delta m

Jeg vil bare være helt hundred procent sikker på hvad jeg gør. På forhånd :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. juni 2015 af mathon

skal det ikke ganges med          0,19850 u ?

…hvilket jo er gjort i #1's nederste linje.


Svar #6
13. juni 2015 af 102938475 (Slettet)

Det jeg mener er, om man ikke skal gange 0,1985 u med 1,66054*10-27 kg, da det omregnes til kilo og fordi du har skrevet, at 1 u = 1,66054*10-27 kg.

0,985 u *1,66054*10^{-27} kg =1,6356312*10^{-27} kg

Så ville jeg også vide, hvorfor der ikke står minus foran delta m, som ifølge formlen -\Delta m


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juni 2015 af mathon

Jeg har udtrykkeligt vist, at jeg beregner numeriskværdien af -\Delta m


Svar #8
13. juni 2015 af 102938475 (Slettet)

Jeg forstår det ikke. Hvad er forskellen mellem #1 og #2. Hvorfor bliver der beregnet to q-værdier. Og igen hvad er grunden til at det ikke er

 Q=-(1,66054*10^{-27}kg)*(2,99792*10^8 \frac{m}{s})^2=?

Jeg har stadig ikke fået svar på, hvorfor der ikke skal stå minus foran delta m. 

Du har skrevet at 1 u = 1,66054*10-27 kg. Der blev beregnet, at delta m var lig med 0,985 u. hvis 1 u er lig med så meget kilo, skal det så ikke ganges med det fundne værdi for delta m, hvis det skal omregnes til kilo. Jeg er ikke helt med, hvofor du skriver det samme værdi i kilo, som svare til 1 u. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2015 af mathon

Når du vèd, at \left | \Delta m \right |= 1\; u  ækvivalerer Q-værdien 931{,}494\; MeV

beregnes at \left | \Delta m \right |= 0{,}19850\; u  ækvivalerer Q-værdien \left ( 0{,}19850 \right )\cdot \left (931{,}494\; MeV \right )

- er et fortegn \left |-\Delta m \right | er størrelsen af massedefekten.


Skriv et svar til: Eksempel på udregning af q-værdi.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.